Po dobu několika dnů dosahovala Irma kategorie 5, tedy té nejvyšší hodnoty na "hurikánové" stupnici. Vítr minulou středu řádil dokonce rychlosti až 295 kilometrů v hodině.

V pondělí už Irma zeslábla na tropickou bouři s rychlostí větru okolo 110 kilometrů v hodině. Dnes pak vítr ochabl na 60 kilometrů v hodině, jedná se tak o tropickou depresi, tedy běžnou bouřku.

Momentálně se její jádro nachází na východě státu Alabama (viz obr). Meteorologové však i tak varují, že je Irma stále nebezpečná – kvůli silným nárazům větru a lijákům, které mohou způsobit záplavy.

meteobraz hurikán Irma, 12.9. ránoZdroj: windy
Meteorologický obraz z 8:30 SELČ. Na východě Alabamy, u hranice s Georgií je jádro Irmy již slabě patrné. Vlevo dole zaznamenaný hurikán José mine obydlené oblasti.

Hurikán Irma bičuje Floridu.
Hurikán Irma dál řádí na Floridě, turistický průmysl hlásí miliardové škody

Nejhorší hurikán v dějinách USA
Hurikány nejsilnější páté kategorie zasáhly Spojené státy od roku 1851 jen třikrát. Irma je ovšem rekordní. Podle americké Federální agentury pro řešení krizových situací (FEMA) bude mnohem silnější než poslední z nich, hurikán Andrew, který udeřil v roce 1992.

Většinu škod v USA odnesl stát Florida. 7,2 milionů domácností je zde bez elektřiny, její dodávky jsou přerušeny na 65 procentech rozlohy tohoto státu. 6,5 milionu osob se jen pozvolna vrací do svých domovů.

Floridské úřady v očekávání ničivého hurikánu Irma vytvořily mimořádné rezervy ve formě 3,2 milionu litrů vody, 67 kamionů naplněných jídlem a 24 tisíc nepromokavých plachet. Americká federální vláda dodá do postižených míst další miliony litrů vody, 11 milionů kusů baleného jídla a 700 kazet s potřebami pro kojence.

Televizní stanice ABC v pondělní hlavní zpravodajské relaci uvedla, že celkové škody hurikánu Irma dosáhnou 120-180 miliard dolarů, předchozí hurikán Harvey "stál" Spojené státy asi 180 miliard dolarů. Dohromady 300-360 miliard, napáchaná škoda bude činit 1,5 až 2 procenta amerického HDP.

Pro ilustraci: 300 miliard je v přepočtu asi 6,5 bilionu korun, tedy asi pět ročních rozpočtů Česka. 

Hurikány trápí oblast Karibiku
Bouřlivá Irma není sama. Následuje ji José, podobně strašný

V Karibiku stoupl celkový počet obětí na čtyřiatřicet. Řada ostrovů byla z velké části zničena. Těžce postižena byla Kuba, kde zaznamenali deset mrtvých. Odhady hovoří o tom, že škody v Karibiku dosáhnou 60 miliard dolarů, úředníci varují před humanitární krizí.

Pomoc obětem hurikánu Irma
Sbírku na pomoc obětem hurikánu Irma vyhlásil Český červený kříž. Lidé mohou přispět na bankovní účet číslo 333999/2700 pod variabilním symbolem 1702. Pomoc v terénu podle tiskové zprávy organizace již poskytují desítky tisíc příslušníků národních společností Červeného kříže, jejich federace na ni uvolnila 430 milionů Kč.
Nejvíce je podle Červeného kříže pomoc potřeba na ostrovech Antigua a Barbuda, Svatý Kryštof a Nevis, v Dominikánské republice a na Haiti.