Referenda se zúčastnilo více než 2,1 milionu oprávněných voličů, což představuje volební účast 64,13 procenta. Pro hlasovalo 66,4 procenta z nich a proti 33,6 procenta bylo proti. Jediným irským hrabstvím, které se vyjádřilo proti interrupcím, byl Donegal na východě země a i zde byly výsledky velice těsné, když pro hlasovalo pouze 48.1 procent voličů.

Irové demonstrují za zmírnění podmínek pro potrat
Ženská práva versus náboženství: Irové rozhodují o potratech

Výsledky hlasování již naznačoval průzkum názoru voličů opouštějících volební místnosti tzv. exit pool, podle kterého mělo pro změnu ústavy hlasovat asi 69 procent voličů při 61procentní účasti. Finální čísla se tak od těchto předpokladů nakonec příliš nelišily. Během celého dne příznivci změny bouřlivě slavili v ulicích Dublinu a napjatě očekávali finální výsledky.

Průzkum, který provedla agentura IPSO/MRBI, přitom ukázal některá zajímavá čísla týkajících se podporovatelů povolení potratů. Větší podporu mělo změna u žen, kde jich ano hlasovalo 70 procent z těch, které odevzdaly svůj hlas. U mužů to bylo o pět procent méně.

Podle věku jsou především mladí od 18 do 24 let, kde jich pro zrušení zákazu hlasovalo 84 procent. Naopak lidé nad 65 hlasovali vesměs proti. Nejvíce podporovatelů liberalizace je také mezi městským obyvatelstvem. V irské metropoli Dublinu se podle průzkumu mělo pro návrh vyjádřit 77 procent voličů.

Irský premiér Leo Varadkar již během dne oznámil, že nový zákon povolující v zemi interrupce hodlá prosadit do konce roku. Legislativní proces podle jeho slov bude trvat přibližně půl roku.

Ilustrační foto
Pilulka na potrat. Je šetrnější než chirurgická miniinterupce?

„To, co dnes vidíme, je vyvrcholením tiché revoluce, která se odehrává v Irsku za posledních deset nebo 20 let,“ řekl Varadkar listu The Irish Times. Podle ministra zdravotnictví Simona Harrise by mohla dát vláda podnět k vypracování zákona již v úterý. Přes léto by pak mohl být vypracován a na začátku podzimu předložen parlamentu k hlasování.

Varadkar, který podporoval reformu, přitom neskrýval svůj optimismus již včera večer, když na Twitteru napsal: „Děkuji všem, kteří dnes hlasovali. Demokracie v akci. Vypadá to, že zítra změníme dějiny.“

Místopředseda vlády Simon Coveney, řekl, že ho referendum udělalo hrdým na Irsko. „Děkuji všem, kteří dnes hlasovali – demokracie může být ve dnech jako je dnešek tak silný - ​​vypadá to jako ohromující výsledek, který přinese zásadní změnu k lepšímu,“ prohlásil v pátek večer.

Účastníci referenda byli dotazováni, zda chtějí zachovat nebo zrušit osmý dodatek ústavy, který uvádí, že nenarozené dítě má stejné právo na život jako žena. Snahou příznivců zrušení dodatku je prosadit zákon umožňující potrat do dvanáctého týdne těhotenství, což je v jiných státech běžná norma.

Odpůrci změny přiznali porážku již během dne. Očekává se však, že nesloží ruce do klína a referendum bude zřejmě následovat tvrdá bitva v parlamentu o to, jak moc se má přístup k potratům liberalizovat.

„Budeme připomínat premiérovi jeho slib, že po zrušení dodatku povolí potraty pouze za velmi omezujících okolností. Dal nám své slovo a teď to musí splnit,“ řekla doktorka Ruth Cullenová z organizace LoveBoth, která bojovala proti změně ústavy.