V okolí Halabu se v minulých dnech rozpoutaly prudké boje, jichž se kromě radikálů a opozice účastní také syrská armáda. Jde hlavně o oblast v okolí města Azáz, jež leží severně od Halabu. IS tam dnes obsadil pět vesnic, do nichž se uchýlilo mnoho prchajících civilistů.

Halab je rozdělen na část ovládanou povstalci a na část, kterou kontroluje armáda. Po bojích v Halabu nyní zůstala povstalcům k dispozici jediná zásobovací trasa, která vede provincií Idlib. Jejich spojenci, kteří dosud byli i v Azázu, se ocitli obklíčeni z jedné strany bojovníky IS a z druhé Kurdy. Organizace Lékaři bez hranic nedávno upozornila na to, že je v Azázu a okolí uvězněno na 100.000 lidí. Po dobytí pěti vesnic získal IS výhodnou pozici pro boj o město Azáz.

Zdroj agentury AFP dnes oznámil, že kurdští bojovníci pomohli získat tělo ruského vojáka, který se jako specialista ruské armády podílel na osvobozování Palmýry. IS ji obsadil loni v květnu a syrská armáda ve spojení s Rusy je porazila letos v březnu.

Zabitý Rus podle zdroje AFP pomáhal ruskému letectvu vybírat cíle pro nálety na IS. Zabit prý byl, když vydal letcům souřadnice o místě, v němž se sám nacházel, protože si uvědomil, že je obklíčen bojovníky IS. Chtěl se prý vyhnout tomu, aby padl do zajetí, a dobrovolně zvolil smrt.