Šéf sboru náčelníků štábů americké armády Martin Dempsey v úterý v americkém Kongresu prohlásil, že v případě neúspěchu rozšířené vojenské kampaně proti radikálům z organizace Islámský stát (IS) v Iráku doporučí zvážit vyslání amerických pozemních sil, které by podpořily iráckou armádu. Prezident Obama ale zatím nic takového neplánuje.

Asi minutový film nazvaný Flames of War (Plameny války) ukazuje, jak ozbrojenci vyhazují do vzduchu tanky a na záběrech jsou vidět i zranění američtí vojáci. V prostřihu Obama říká, že americké pozemní jednotky se do Iráku nevrátí.

Video zveřejnilo mediální a propagandistické oddělení Islámského státu, které stálo již za zveřejněním záznamů z poprav tří západních rukojmích – dvou amerických novinářů a britského humanitárního pracovníka. Jak poznamenala agentura AP, propaganda ze strany islamistů je velmi propracovaná, využívají i sociálních sítí, na kterých ukazují záběry z bitev či atentátů. Jejich cílem je zastrašit protivníky doma a zároveň získat nové bojovníky ze zahraničí.

Zdroj: Youtube