Gentiloni dnes novinářům řekl, že je přednostně třeba dostat se k izolovaným místům a vsím, které jsou po několik dní pod sněhem. Ve středu situaci záchranářům ztížilo ve střední Itálii zemětřesení o síle vyšší než pět stupňů. Lidé v zavalených částech země jsou několik dní bez elektřiny.

"Žádám všechny, aby pokud možno svou pomoc znásobili. Požádal jsem politiky, aby prokázali rozvahu a respektovali obtížnost situace i práci civilních i vojenských týmů, které pomáhají," řekl Gentiloni.

Čtěte také: V zasypaném hotelu našli italští záchranáři už čtyři mrtvé

Kritice se bránil šéf italské civilní obrany Fabrizio Curcio. Řekl, že úřady čelí "dvěma mimořádným událostem, přičemž každá z nich samostatně by způsobila velké potíže" při organizování pomoci. Lidem, kteří se ocitli odříznuti sněhem, poradil, aby zůstali doma, pokud jsou v bezpečí. V oblastech zasažených zemětřesením by naopak měli z domů odejít. "Sladit tyto dvě věci je krajně obtížné," řekl.

V případě hotelu Rigopiano, který je zcela pod lavinou a záchranáři se obtížně dostávají dovnitř, se objevují informace, že o katastrofě se vědělo poměrně brzo ve středu, avšak pomoc dorazila až ráno. Majitel restaurace Quintino Marcella, jehož zaměstnanec byl v hotelu ubytován, řekl, že mu tento muž volal ve středu v 17:30 a žádal o pomoc. Řekl mu, že sám se zachránil, ale že jeho žena a děti zůstaly uvnitř. "Volal mi a říkal: 'Pomoz mi, spadla lavina a hotel pod ní zmizel, je pod ní pohřbený. Jsme tady dva, zavolej záchranáře'," sdělil Marcella o telefonátu. Okamžitě prý volal na policii a prefekturu. Tamní středisko pro záchranné operace mu sdělilo, že z hotelu asi před dvěma třemi hodinami volali a řekli, že je vše v pořádku. Marcella pak obvolával pohotovostní čísla, ale nikde ho nebrali vážně. Až po osmé hodině večer se začalo něco dít. Jeho zaměstnanec nepřestával volat o pomoc.

Čtěte také: Nejslavnější mumie světa jedla před smrtí špek

Čtvrtý den bez proudu

Televize Sky TG24 hovořila s Daianou Nguyenovou z provincie Teramo, která řekla že hotel zavalený lavinou není jediný, kdo v Itálii potřebuje záchranáře. "Nás opustili všichni. Řekli, že pošlou armádu, a přijelo 40 mužů s lopatami. My ale potřebujeme těžkou techniku," řekla žena, podle níž jsou v její vesnici lidé zablokováni sněhem několik dní. V Teramu se dnes podle agentury ANSA podařilo před podchlazením zachránit několikaměsíční dítě a devět dospělých. Na mnoha místech je vyhlášena zdravotní pohotovost, protože je přerušen proud, v některých domech nejde už čtvrtý den. Problémy jsou i s dodávkou vody a topiva.

Oblasti Marche, Abruzzo, Lazio a Molise se v uplynulých 48 hodinách potýkají se silným sněžením, které doprovází silný vítr.