Již v předchozích měsících potápěči dostali z moře asi 170 těl, která nalezli poblíž vraku. Loď se potopila loni v noci na 19. dubna asi 130 kilometrů od libyjského pobřeží. Zachránit se tehdy podařilo jen 28 lidí.

Námořnictvo dnes oznámilo, že vrak byl vyzdvižen z hloubky 370 metrů za pomoci speciálních robotických přístrojů a bude v chladícím kontejneru odvezen do přístavu na Sicílii. Forenzní experti se pokusí identifikovat obětí, které se ve vraku zřejmě nacházejí.

Ve Středozemním moři se každoročně potopí mnoho většinou chatrných, či také přetížených lodí, na nichž se lidé z Afriky snaží dostat za lepším životem do Evropy. Většina z vraků se ale nenajde. Loni krátce po dubnovém ztroskotání lodi se ale Itálie zavázala, že loď vyzdvihne a pokusí se identifikovat o­běti.

Nejhorší neštěstí ve Středozemním moři

Nehoda z loňského dubna je považována za jedno z nejhorších neštěstí svého druhu ve Středozemním moři, ačkoliv přesný počet obětí není znám. Neví se totiž, kolik lidí na palubě bylo. Odhaduje se, že 700 až 800.

Plavidlo se převrátilo ve chvíli, když se k němu přiblížila kontejnerová loď plující pod portugalskou vlajkou. Běženci se podle všeho nahrnuli na jednu stranu paluby a přetížená rybářská loď se převrátila. Nákladní loď k plavidlu vyslala na pomoc italská pobřežní stráž.

Přes Itálii proudí do Evropy z Afriky desetitisíce migrantů, od začátku roku jich přes Středozemní moře připlulo více než 64.000. Loni to bylo zhruba 154.000 migrantů. Při pokusu překonat Středozemní moře od roku 2014 zahynulo přes 10.000 lidí, z toho 2800 od začátku letošního roku.