Jako první přijal Mattarella předsedu Senátu Pietra Grassa, o němž média hovoří jako o žhavém kandidátovi na nového premiéra, a předsedkyni dolní komory parlamentu Lauru Boldriniovou. Poté se setkal s bývalým prezidentem Giorgiem Napolitanem, který je nyní doživotním senátorem. O výsledku jednání agentury neinformovaly.

Jedenačtyřicetiletý Renzi podal demisi kvůli porážce v nedělním referendu o reformě ústavy, kterou chtěl prosadit kvůli zlepšení fungování těžkopádného politického systému v zemi. Proti reformě, s níž Renzi spojil své další setrvání v úřadu premiéra, se ale vyslovilo téměř 60 procent hlasujících.

Opoziční strany, zejména Hnutí pěti hvězd a Liga severu, volají po co nejrychlejším uspořádání předčasných parlamentních voleb. Předseda strany Liga Severu Matteo Salvini ve středu pohrozil občanskými protesty v ulicích, pokud se nebudou brzy konat nové volby.

Pro konání voleb je ale důležité rozhodnutí ústavního soudu o stížnosti, podle níž nový volební zákon porušuje ústavu. Soud by měl o této záležitosti jednat 24. ledna. Některým, včetně prezidenta, se také nelíbí, že nový zákon upravuje jen volby dolní komory, zatímco Senát by se tak volil podle starého volebního zákona.

"Nebudeme celé měsíce diskutovat se stranami o volebním zákoně," uvedl poslanec Hnutí pěti hvězd Alessandro Di Battista v rozhovoru, který dnes otiskl deník La Republlica. I jeho strana volá po co nejrychlejším uspořádání voleb. Má totiž podle průzkumů nyní podporu asi 27 procent voličů. Vládní středolevá Demokratická strana (PD) by nyní ve volbách dostala zhruba 32 procent hlasů.

Někteří experti hovoří ale také o možnosti úřednické vlády, která by zemi mohla vést až do roku 2018, kdy se mají konat řádné parlamentní volby. Dalším z kandidátů na jejího předsedu, o němž se píše v tisku, je kromě předsedy Senátu Grassa ministr hospodářství a financí Pier Carl Padoan.