Podle Medveděva by byl izraelský útok na Írán nejhorší věcí, jakou si lze představit, ale Rusko by v takovém případě nezůstalo nečinné.

Ruský prezident vůbec poprvé přiznal, že izraelský premiér Benjamin Netanjahu nedávno navštívil tajně Moskvu, ale nepřiznal, zda má informaci o izraelských záměrech vůči Íránu od něj.

Zmínil se pouze o tom, že útok na Írán vyloučil při své srpnové návštěvě Soči izraelský prezident Šimon Peres. „Řekl mi tehdy, že pro nás má něco důležitého: ´Izrael neplánuje žádné útoky na Írán, jsme mírumilovná země a nic takového neuděláme´,“ citoval Medveděv Perese.

Netanjahu byl v Rusku 7. září, ale Izrael a rovněž Rusko to dlouho popíraly. Spekulovalo se o tom, že hovořil o prodeji ruských zbraní Íránu nebo i o přípravách útoku na Írán. Teherán je podezřelý z výroby jaderné zbraně a netají se nepřátelstvím vůči Izraeli.

Medveděv v rozhovoru pro CNN také řekl, že Moskva sice s Íránem neuzavřela obrannou dohodu, ale „to neznamená, že by zůstala (v případě útoku na Írán) nečinná. Byla by to (útok) nejhorší věc, jakou si lze představit. Co by se stalo pak? Následovala by humanitární katastrofa, vlna uprchlíků, íránská touha pomstít se, a to nejen Izraeli, nýbrž také jiným zemím. Mí izraelští kolegové mi ale řekli, že tak se zachovat nechtějí, a já jim důvěřuji,“ řekl.

Z jeho sdělení není jisté, zda tím myslel i Netanjahua. K jeho návštěvě řekl toto: „Premiér Netanjahu přijel do Moskvy a na jeho přání to byla cesta utajovaná. Nevím, s čím to souviselo, ale naši partneři se někdy pro tuto formu rozhodnou.“

Rusko před dvěma lety s Íránem k nelibosti Izraele podepsalo dohodu o prodeji protivzdušného raketového systému S-300. O tom, zda už byly zbraně dodány, se oficiální informace neobjevily, ale spekulovalo se o tom v souvislosti se zadrženou lodí Arctic Sea. Systém S-300 by značně zvýšil obranyschopnos­t Íránu.

Medveděv v rozhovoru uznal oprávněnost izraelských obav, ale prohlásil, že „dodávky jakýchkoli zbraní, zejména zbraní obranných, nemohou být příčinou zvyšování napětí, ale naopak by toto napětí měly snížit“.

Těsná spolupráce Ruska s Íránem je známa. Rusko pomohlo Íráncům vybudovat jaderný reaktor v Búšehru, kvůli jehož výstavbě Írán pracuje na jaderné technologii, jež je jádrem sporu o jeho atomový program. Rusko blokuje další sankce proti Íránu, avšak dalo už najevo podráždění nad tím, že Írán nespolupracuje dostatečně při inspekcích svých provozů.

Medveděv v rozhovoru Íráncům připomenul, že „pokud si přejí rozšířit obzory v jaderné oblasti, musejí spolupracovat s Mezinárodní agenturou pro atomovou energii“. „To není úkol, ale záležitost volby,“ řekl.