"Terorismus může být poražen, jen když mu budeme čelit společně," prohlásil Tusk v Bruselu, kde v minulých měsících a letech teroristé útočili nejen na letišti a v metru, ale také v budově židovského muzea. Izraelský prezident v této souvislosti zdůraznil stále trvající potřebu bojovat se všemi formami antisemitismu.

Po odpoledním setkání s Rivlinem připomněl generální tajemník Severoatlantické aliance Jens Stoltenberg květnové rozhodnutí zřídit stálou misi země u NATO. Povede ji velvyslanec u EU David Walzer. Podle Rivlina to pomůže jak Izraeli tak alianci posílit spolupráci i dobré vztahy. "Umožní nám to sdílet navzájem zkušenosti i informace," podotkl.

"V současnosti na Blízkém východě vanou větry nenávisti silněji než kdy předtím. Víme, že události v jednom regionu ovlivňují celý zbytek světa," upozornil izraelský prezident.

Tusk uvedl, že trvalý mír na Blízkém východě je dlouhodobou unijní prioritou a že EU dál podporuje řešení dvou států. Palestinci chtějí mít svůj stát na Západním břehu a v Pásmu Gazy s východním Jeruzalémem jako hlavním městem. Mírovou dohodu je podle něj unie připravena podpořit "nebývalým balíkem" podpory. Tusk uvítal dočasné zastavení izraelských demolic palestinských domů, přerušené kvůli ramadánu, s tím, že krok by se mohl stát základem trvalejšího moratoria.

Oba politici připomněli, že EU a Izrael jsou už nyní významní partneři v řadě oblastí, od obchodu přes vědu a výzkum až po kulturu a ochranu životního prostředí. "Ale naše spojení je hlubší než společný zájem. Sdílíme základní hodnoty demokracie, svobody slova, liberalismu a lidské důstojnosti," poznamenal Rivlin.

Izraelský prezident Rivlin jednal s Tuskem v Bruselu jen den před tím, než se zástupci EU sejdou s předsedou palestinské samosprávy Mahmúdem Abbásem.