Izraelský bezpečnostní kabinet pod vedením premiéra Benjamina Netanjahua po několikahodinovém zasedání v noci ze včerejška na dnešek rozhodl, že nahradí detektory kovů jinou „důmyslnou technologií“. Na nová bezpečnostní opatření vyčlenila vláda 28 milionů dolarů (asi 632 milionů korun). Peníze jsou určeny jak na technické zajištění ohroženého území, tak na posílení policejních a armádních hlídek.

Jeruzalém
Hrajete si s ohněm, varuje Arabská liga. Detektory neodstraníme, kontruje Izrael

Během noci už začali dělníci ochranné rámy demontovat a nyní jsou již zcela odstraněny. Dokud však nebudou zavedena nová bezpečnostní opatření, zvýší Izrael přítomnost bezpečnostních složek v oblasti, uvedl izraelský kabinet. Do blízkosti některých vstupů, kde jsou ještě bezpečnostní rámy, však Izraelci už umístily bezpečnostní kamery.

Vysoce postavený muslimský duchovní Ikríma Sabrí muslimům vzkázal, aby i tak k Chrámové hoře nechodili, dokud nebudou bližší informace o nových bezpečnostních opatřeních, které se očekávají ještě během úterý.

Detektory kovu umístil Izrael v jeruzalémském Starém Městě u vstupů na Chrámovou horu poté, co zde tři arabští ozbrojenci zabili v polovině července dva izraelské policisty. Izraelské bezpečnostní složky poté všechny tři útočníky zabily.

Pláž v Hurghadě
Stav Češky pobodané na pláži v Hurghadě se prudce zhoršil

Palestinci nová izraelská bezpečností opatření odmítali a tvrdli, že Izrael porušil právo správy posvátného okrsku, který spadá pod muslimskou nadaci. Napětí vyústilo minulý týden ve střety, při nichž přišli o život nejméně čtyři Palestinci, stovky dalších utrpěly zranění. Ještě včera protestovali Palestinci proti ochranným chrámům například tak, že se modlili veřejně na ulicích.

Koordinátor OSN pro izraelsko-palestinský mírový proces Nikolaj Mladenov varoval obě strany, že je nezbytné najít do tohoto pátku řešení krize kolem Chrámové hory. Podle jeho mínění může mít stávající krize „katastrofální důsledky daleko za zdmi Starého Města“. Kvůli napětí kolem Chrámové hory jednala také Rada bezpečnosti OSN.

Chrámová hora jedním ze tří posvátných míst islámu, ale je významná rovněž pro Židy. V minulosti tam podle jejich tradice stával židovský chrám. Podle současného uspořádání tam mohou jednou z bran Židé vstupovat, ale mají zakázáno se na Chrámové hoře modlit. Radikální kruhy se snaží prosadit změnu tohoto opatření a umožnit Židům modlitbu místě někdejšího chrámu, což však izraelská vláda odmítá.

Jordánsko.
Izraelská ambasáda v Jordánsku se stala terčem útoku, potvrzeni dva mrtví