Palestinští politici označili čtvrteční uzávěru Al-Aksá za čin srovnatelný s vyhlášením války. Strana Fatah, která ovládá Západní břeh Jordánu, podle listu The Jerusalem Post pozvala Palestince, aby přišli mešitu bránit a aby „zabránili okupačním silám judaizovat Jeruzalém a muslimská posvátná místa".

Radikální Hamas a islámský džihád vyzvali Palestince, aby stupňovali projevy vzdoru proti Izraeli. Hamas dnešek označil za „den mobilizace" na protest proti uzávěře Al-Aksá. Hamas také vyzval své stoupence, aby přišli demonstrovat na Západním břehu i v Pásmu Gazy. Někteří izraelští politici hovoří o tom, že v Jeruzalémě už běží tichá intifáda (protiizraelské lidové povstání).

Postřelení aktivisty

Policie vyzvala izraelské občany, aby se chovali odpovědně a přispěli k udržení klidu. Ve východní části města jsou početné policejní jednotky a očekává se další posílení policistů v historickém centru i na Chrámové hoře.

Napětí v Jeruzalémě panuje už delší dobu, avšak bezprostřední příčinou současného stavu je středeční incident, při němž Palestinec Mutaz Hidžází z východního Jeruzaléma postřelil a těžce zranil pravicového aktivistu Jehudu Glicka. Izraelští policisté pak střelce přišli ve čtvrtek zatknout a při přestřelce ho zabili.

V Jeruzalémě panuje v posledních měsících velké napětí a střety palestinských demonstrantů s izraelskou policií jsou téměř na denním pořádku. Minulý týden došlo v centru města k incidentu, při kterém arabský řidič najel do lidí stojících na tramvajové zastávce a dvě osoby usmrtil. Izraelská policie v této souvislosti hovořila o teroristickém útoku, řidičova rodina označila incident za dopravní nehodu.