Racon, jemuž je 64 let, je ve vazbě od roku 2010, takže odpykat mu zbývá 25 let trestu. Soudci mu také prokázali finanční podvody, jichž se dopustil na svých manželkách. Některé z nich byly v soudní síni a projevovaly nesouhlas, když soud Racona osvobodil v případě duchovního zotročování.

Vůdce opozice Isaak Herzog označil trest za „důležitý krok k vymýcení fenoménu zneužívání žen". Stát podle něj dal jasně najevo, že „těla a duše žen nejsou majetkem, s nímž může kdokoli svobodně nakládat".

Nechutné praktiky

Při procesu se do detailů probíraly nechutné praktiky, které Racon prováděl nejenom s dospělými ženami, ale také s dívkami. Ženy prý udržoval ve strachu výroky typu: „Mám moc zachránit i zničit. Jestliže budeš dělat věci, které zakazuji, pak postihne tebe i tvé děti vážná nemoc."

Zbavoval prý ženy spojení s jejich vlastní identitou prostřednictvím tetování svého jména a podoby na jejich těla. Vnucoval jim také, aby se vzdaly svých jmen a přijaly ta, která jim sám vybral. Ženy musely přerušit kontakty se svými příbuznými a přáteli, pobývaly pouze v určených domech a jakoukoli pochůzku musely ohlásit. Pokud byly venku s ním, nesměly si nasazovat brýle proti slunci, aby mohl neustále kontrolovat pohyb jejich očí.

Když vstoupil do domu, Racon vyžadoval, aby se všechny přítomné děti seřadily a políbily mu nohy. Ženy mu musely odevzdávat své peníze a některé se kvůli němu značně zadlužily. Odevzdávaly své výdělky i státní přídavky na děti.