Výše peněžitých trestů se bude podle Ústředního automotoklubu ÚAMK stanovovat na základě týdenního příjmu řidiče. Strop je omezen na 2500 liber (přibližně 80 tisíc korun) v případě přestupku na dálnici a 1000 liber (necelých 31 tisíc korun) na jiné komunikaci.

Neoficiální ilustrace konceptu Škoda Vision E s karoserií pick-up.
Škoda Vision E jako pick-up asi nemá na výrobu šanci. Jak by se vám líbila?

Zbystřit by však měli i cizinci, kteří se rozhodnou ve Velké Británii usednout za volat. „U nich policie nezjišťuje příjem, ale pokutu určuje podle ceny vozidla. Tím vyhodnotí, jaký plat máte a podle toho i výši pokuty udělí," řekl Deníku mluvčí ÚAMK Petr Vomáčka.

Celkem existují tři sazby pokut. Skupina A je klasifikována pro malé překročení rychlosti, B je zaměřena na střední rychlost a C zahrnuje nejzávažnější přestupky. Policie navíc bude přihlížet i k dopravní historii přestupků každého řidiče.

Závodit může až deset motokár najednou.
Nová výletní loď oslňuje nejen přepychem. Na střeše má závodní okruh

„Slušný" řidič tak může dostat pokutu ve výši jen čtvrtiny týdenního platu, naopak piráta silnic může přijít další prohřešek až na 75 procent. Za jistých okolností však může dosáhnout trest až na 175 procent týdenního platu a zákaz řízení od sedmi do šestapadesáti dní.

Británie vyrazila do boje za čistší ovzduší

Další past chystá britská vláda i na majitele dieselových aut. Připravuje plán, jak zlepšit ovzduší v deseti nejvíce znečištěných městech. V platnost by mělo vstoupit šrotovné a denní poplatky za neekologický vůz.

Podle ekologické daně zvané „Tax Toxin" firmy s dieselovými osobními vozy a dodávkami, které nesplňují normu Euro 5, by platily poplatek ve výši až 20 liber (asi 640 korun) na den. Tato daň by mohla být podle ÚAMK povinně vymáhána v Londýně, Birminghamu, Derby, Leedsu, Nottinhgamu a Southamptonu. V dalších městech by daň platila pouze pro užitkové vozy s naftovými motory.

Měření rychlosti.
Policie se zaměřila na řidiče, odhalila přes 2,5 tisíce přestupků

Sazby pokut ve Velké Británii:
Skupina A - při rychlosti vozu 31 až 40 mph v zóně s rychlostí do 30 mph (48 km/h) a 71 až 90 mph v zóně s rychlostí do 70 mph (112,7 km/h) jsou pokuty stanoveny na 25 až 75 % týdenního příjmu.

Skupina B - při rychlosti 41 až 50 mph v zóně s rychlostí do 30 mph (48 km/h) a 91 až 100 mph v zóně s rychlostí do 70 mph (112,7 km/h) jsou pokuty stanoveny na 75 až 125 % týdenního příjmu.

Skupina C - při rychlosti vozu 51 mph a vyšší v zóně s rychlostí do 30 mph (48 km/h) a 101 mph a vyšší v zóně s rychlostí do 70 mph (112,7 km/h) jsou pokuty stanoveny na 125 až 175 % týdenního příjmu a doprovázeny zákazem řízení od 7 do 56 dní nebo ztrátou šesti bodů.

Zdroj: ÚAMK