Časopis má za cíl nejen pomoc při vymítání zlých duchů, ale zároveň poskytnout nábožensky založené čtení pro celou rodinu. Internetové stránky měsíčníku tak lákají na „autentické svědectví amerického exorcisty" i odstrašující pohled na „hudbu, která se vzdálila bohu".

Magazín tak navazuje na módní vlnu zájmu o zahánění démonů, která v Polsku v posledních letech nabyla velkých rozměrů. Démonolog a kněz Aleksandr Posacki agentuře AFP řekl, že za posledních 15 let se počet exorcistů v zemi zvýšil ze čtyř na 150. Zejména ve Varšavě je o ně zájem tak velký, že je zapotřebí čekat na seznamu žadatelů i tři měsíce.

Šéfredaktor upozorňuje, že jeho časopis je katolický a důrazně se distancuje od ezoteriky všeho druhu. „Žijeme v době, která je sužována smrští okultismu, ezoterismu, věštění, magie, léčení energií a mnoha dalších jevů, které lidi nebezpečně vysávají," vysvětloval šéfredaktor Artur Winiarczyk Polskému rozhlasu.
Měsíčník o 62 stránkách vychází v nákladu 15 tisíc výtisků a stojí deset zlotých (zhruba 
60 korun).

Exorcista se radí 
s psychiatry

Vymítání ďábla se přitom stalo i výnosným podnikáním, za které mají provozovatelé této bizarní služby platit polskému státu daně. Aleksandr Posacki nicméně tvrdí, že vymítání démonů by mělo být zdarma, protože jen tak je „autentické".

Pozoruhodný nárůst počtu případů údajné posedlosti ďáblem v silně katolické zemi byl zaznamenán hned od pádu komunismu. Podle Posackého to vyplývá z bezmocnosti lékařů se vypořádat s extrémními případy poruch.

A tak tam nastupuje procedura vymítání rituálními modlitbami schválenými v roce 1999 tehdejším papežem Janem Pavlem II. Exorcista a kněz Andrzej Grefkowicz prý dokonce spolupracuje s psychiatry, aby neodháněl démony tam, kde jsou pacienti skutečně postižení duševní nemocí. (doh, čtk/afp)