Více než čtyři týdny trvající jednání o vládní koalici skončily. CDU (včetně sesterské CSU), liberálové (FDP) a Zelení neuměli najít průsečík v těchto bodech: ukončení těžby uhlí a hlavně otázce, zda úspěšným žadatelům o azyl umožnit, aby si do Německa přivedli i své rodiny.

Jamajka
Označení možné vládní koalice v Německu, ve složení: černí konzervativci, žlutí liberálové a Zelení. Kombinace barev je totožná s trikolórou karibského státu Jamajka.

Jednání v neděli pozdě večer opustili zástupci FDP, kteří na půlnoční tiskové konferenci v Berlíně slovy svého lídra Christiana Lindnera lakonicky uvedli: "Je lepší nevládnout, než vládnout špatně". Z kuloárů přitom prosáklo, že FDP nakonec "nepřekouslo" vstřícnou linii Merkelové a Zelených vůči migrantům.

Angela Merkelová po oznámení výsledků
Merkelová poodkryla karty: O vládě chceme jednat s FDP, Zelenými i SPD

"Je to velké zklamání. Jsem přesvědčená, že jsme se mohli dohodnout na vládě…" uvedla krátce po krachu Merkelová, která "mimo záznam" podotkla, že FDP byla na odchod z jednání připravena několik dnů dopředu. 

"Jsme svědky bezprecedentní krize, která vrhá špatné světlo na německou politickou kulturu, jakož na celou Evropskou unii," nešetří skepsí Stefan Braun, komentátor deníku Süddeutsche Zeitung. "Krok FDP mě překvapil," pokračuje Braun, "reálně jim hrozí, že jejich krok vyhodnotí voliči v předčasných volbách - o jejichž konání nepochybuji - tak, že FDP nebyla státotvornou stranou a uvrhla celou zemi do chaosu." 

Předseda opozičních německých Zelených Cem Özdemir.
Jamajská koalice se vzdaluje, němečtí Zelení jsou totiž nespokojeni

Populistům do karet

Jedno je každopádně jisté. Angela Merkelová bude dnes o ukončení rozhovorů informovat prezidenta Franka-Waltera Steinmeiera. Následně je pravděpodobné, že zkontaktuje šéfa SDP Martina Schulze. Ten však po neúspěšných volbách deklaroval, že do koalice s bývalým koaličním partnerem (koalice CDU/CSU a SDP fungovala v letech 2013-2017 a předtím v letech 2005-2009) nepůjde.

"Jedná se o triumf nedůvěry, který může stát Angelou Merkelovou politický  krk," tak zní názor "zvenčí", publikovaný na webu britského týdeníku The Economist. "Předčasné volby, které jsou velmi  pravděpodobné ,mohou vést k posílení populistické Alternativy pro Německo (AfD) a zároveň nemusí přinést další koaliční možnosti," uzavírá the Economist.

Německý prezident Frank-Walter Steinmeier.
Nepodléhejte panice, vyzval vůdčí politické strany německý prezident