Janukovyče sesadil v únoru ukrajinský parlament poté, co si boje v kyjevských ulicích vyžádaly více než stovku obětí na životech. Ukrajinci mají volit novou hlavu státu 25. května.

„Jako prezident, který je myslí a duší s vámi, vyzývám každého soudně smýšlejícího občana Ukrajiny: nenechte samozvance, aby vás zneužívali! Požadujte uspořádání referenda o vymezení postavení každého regionu v rámci Ukrajiny," uvedl Janukovyč ve svém poselství k národu.

Odpůrci nového režimu chtějí federalizaci

Odtržení Krymu od Ukrajiny a připojení poloostrova k Rusku v půli března schválilo místní referendum, zorganizované místními separatisty po faktickém obsazení Krymu ruskými vojáky. Janukovyčova volební základna se až donedávna opírala o ruskojazyčné regiony na východě a jihu Ukrajiny. Odpůrci nového režimu také požadují federalizaci země.

V zemi podle Janukovyče došlo k „ozbrojenému státnímu převratu", spáchanému opozicí s teroristy a „za plné podpory některých západních států". Exprezident usoudil, že změny v ukrajinských zákonech, přijaté po jeho pádu pod tlakem kyjevských demonstrantů, s uplatněním násilí a výhrůžek vůči mnoha poslancům, jsou protiústavní a vylučují uspořádání poctivých prezidentských voleb. Nynější režim považuje za nelegitimní a všechna jeho rozhodnutí za nezákonná. „Samozvanci" v Kyjevě podle něj nemají „mandát důvěry ukrajinského lidu".