Japonský meteorologický ústav zaznamenal otřesy ve 14:10 místního času (07:10 SELČ) v jihozápadní provincii Tottori, která se nachází asi 700 kilometrů od Tokia. Ohnisko záchvěvů bylo lokalizováno v hloubce deseti kilometrů.

Jaderné elektrárny žádné problémy neohlásily. Nahlášeno bylo ale několik požárů a z preventivních důvodů byla přerušena doprava na místním letišti, sdělila veřejnoprávní televize NHK. Zastaven byl rovněž provoz rychlovlaků šinkanzen mezi Tokiem a Ósakou.

Televize odvysílaly záběry, které ukázaly méně závažné důsledky otřesů jako zřícené tašky ze střech, láhve vína a potraviny popadané na podlahu v obchodech či uvolněné a roztříštěné kusy zdi závodu na výrobu tradičního japonského alkoholického nápoje saké.

"Otřesy byly poměrně silné a skříňky na dokumenty popadaly na zem, ale naštěstí v kanceláři nikdo neutrpěl zranění," řekl televizi NHK Kodži Nakahara, který působí na radnici v pobřežním městě Hokuei.

Varování před následnými otřesy

Úřady varovaly před následnými otřesy, které mohou poničit stavby již narušené prvním otřesem.

Japonsko leží v oblasti s velkou seizmickou aktivitou. Každoročně je zde zaznamenána asi pětina všech světových zemětřesení o síle šesti a více stupňů.

V březnu 2011 postihlo severovýchodní pobřeží Japonska zemětřesení o síle devíti stupňů, které vyvolalo masivní cunami. Zahynulo asi 18.500 lidí. Otřesy a mořské vlny rovněž vážně poškodily jadernou elektrárnu Fukušima.