VYBERTE SI REGION

Japonští byznysmeni šetří, jídlo si vaří sami

Tokio - Těžké časy nutí japonské byznysmeny, aby si do práce sami připravovali balíčky s vařeným obědem místo toho, aby každý den jedli v restauracích, jak byli zvyklí.

5.5.2009
SDÍLEJ:

Nouze naučila Dalibora housti, aneb... japonského bankéře vařitFoto: REUTERS/Kim Kyung-Hoon

Japonští muži se v kuchyni tradičně vyskytují jen zřídkakdy, přípravu jídla nechávají na své partnerce či matce, a nemají-li po ruce žádnou ženu, která by jim uvařila, stravují se v restaurantech.

Teď ale, když Japonsko sužuje hospodářský propad, věnují se muži víc domácnosti a připravují si vlastní bento – rozčleněnou krabičku se směsí rýže, zeleniny a masa. Je ironií, že marketingoví experti teď nabádají šetrné příslušníky silného pohlaví, aby utráceli peníze zcela jinak než donedávna – například za okázalou novou svačinovou krabici za 25 dolarů s ladícími jídelními hůlkami nebo za kurzy vaření.

Třiačtyřicetiletý podnikatel Keniči Mačida vyměňuje oblek za zástěru a činí se v týdenním kurzu vaření. „Když člověk přijde domů a uvaří si oběd, má samozřejmě radost z nově nabyté dovednosti,“ svěřil se agentuře Reuters. Je to opravdu úsporné a ušetří se tím peníze.

Do nového trendu se vkrádá i mužská soutěživost. Muži pracující v Tokyo Internet Company vstávají před rozedněním, aby si uvařili oběd, a pak si při setkáních v bento klubu vyměňují kuchařské zkušenosti. Podle Hajato Hošiho, jednatřicetiletého šéfa klubu patřícího firmě, se počet jeho členů od počátku globální finanční krize zvýšil. „Pokud každý den jíte v okolních restauracích, přijde to asi na 6000 jenů týdně (1250 korun),“ říká.

Poptávka po bento je marketingovou příležitostí, které se rychle chopily maloobchody čelící klesajícímu prodeji. Podle tokijských obchodů s domácími potřebami se prodej jídelních boxů ve srovnání s loňským rokem zdvojnásobil i ztrojnásobil a jídlo do práce si připravuje stále více mužů. Jejich klíčovými zákazníky jsou muži ve věku kolem 20 a 30 let, přičemž někteří volí větší jídelní krabice a také ty s technickými vymoženostmi, jako je například izolace. Obzvláště populární jsou tenké krabičky naskládané na sebe, které se dobře vejdou do diplomatických kufříků.

„Různé společnosti uvádějí na trh pestrou škálu jídelních boxů, dokonce i ty, které se dosud zaměřovaly výhradně na ženy,“ konstatuje prodejní a marketingová zástupkyně společnosti Tokyu Hands Keiko Sasakiová. Nutnost šetřit přivedla do kurzů kuchařské instruktorky Emi Satové podstatně víc mužů – a to je velká změna. „V minulosti byla v Japonsku kuchyň doménou žen a muži v ní pomáhali jen zřídkakdy. Bylo to proto, že muži zpravidla pracovali do pozdních hodin a domů přicházeli pozdě,“ vysvětlila.

Japonská kuchyně

Na rozdíl od u nás známější čínské kuchyně Japonci nepřipravují pokrmy rychlým smažením. V Japonsku se oleje používá méně, pánve se vymašťují lojem, vaří se v páře nebo se dusí na směsi oleje, rýžového vína a sójové omáčky. Pro typického Čecha, který zná tak maximálně suši, je japonská kuchyně trochu exotická, ale hlavně velmi zdravá. Základem jsou ryby na všechny možné způsoby, krátkozrnná lepkavá rýže a zelenina v nejrůznějších úpravách. Hlavními dochucovacími prostředky jsou pouze sójová omáčka, rýžové víno a glutasol. Jako koření se používá často zázvor a zelený křen Wasabi. Jak už bylo řečeno, symbolem japonské kuchyně je pro nás zcela jistě suši, které připravují ze syrových nebo marinovaných mořských ryb nebo jiných mořských živočichů, chobotnic, mušlí. Ty pak spolu s rýží a dalšími ingrediencemi vytváří zajímavé chuťové a velmi zdravé kombinace, které v neposlední řadě i velmi atraktivně vypadají.

Autor: ČTK

5.5.2009 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Úroveň technického vzdělání podle šéfů strojírenských firem klesá

Praha - Úroveň technického vzdělávání se podle 60 procent ředitelů strojírenských firem za posledních deset let zhoršila. Pesimističtější byli v průzkumu mezi 285 podniky šéfové velkých společností. Vyplývá to z průzkumu analytické společnosti CEEC Research, jehož výsledky mají média k dispozici. Kompletní data budou zveřejněna v úterý na konferenci Budoucnost technického vzdělávání na ministerstvu školství.

Taneční soutěž StarDance vyhrál Piškula před Bankem a Plodkovou

Praha - Vítězem osmé řady taneční soutěže StarDance se stal herec Zdeněk Piškula, který tančil s Veronikou Lálovou. Ve finále dnes předstihl lyžaře Ondřeje Banka s Evou Krejčířovou. Třetí skončila v diváckém hlasování herečka Jana Plodková s Michalem Padevětem. Odborná porota v přímém přenosu České televize ohodnotila stejným počtem bodů dnešní výkony Piškuly a Plodkové, Bank v tomto pořadí zůstal třetí.

Anonym ohlásil bombu na pražském hlavním nádraží, vlaky nejezdily

Praha - Policie v sobotu večer kvůli anonymní hrozbě bombou vyklidila pražské hlavní nádraží. Železniční doprava byla na víc než hodinu zastavena. Metro svou stanicí na nádraží projíždělo. Policie bombu nenašla, po původci anonymního telefonátu pátrá. Médiím to řekl mluvčí pražské policie Jan Daněk.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies