K žalobě se vedle Texasu připojily Oklahoma, Wisconsin, Západní Virginie, Tennesse, Maine, Arizona, Louisiana, Utah a Georgie. Státy chtějí, aby soud označil Obamovo nařízení za nezákonné, neboť se podle nich administrativa snaží přeměnit pracoviště a školy v laboratoře obrovského sociálního experimentu a nedbá na pravidla zdravého rozumu k ochraně dětí a základních osobních práv.

Bílý dům se ke zmíněnému kroku rozhodl v době, kdy se stát Severní Karolína a federální ministerstvo spravedlnosti vzájemně zažalovaly kvůli právům homosexuálů a transgenderových osob (LGBT). Americká ministerstva spravedlnosti a školství upozornila, že Obamova výzva sice nemá váhu zákona, školy ale nesmějí diskriminovat studenty, a to ani jejich genderovou identitu.

V USA nyní média ostře sledují spor mezi federální vládou a Severní Karolínou. Tento americký stát nedávno přijal zákon, kterým omezil homosexuálům a transgenderovým osobám některá ochranná opatření. Norma například vyžaduje, aby lidé používali veřejné toalety podle pohlaví uvedeném v rodném listu.

Zákon odsoudily skupiny na ochranu práv homosexuálů, ale také některé firmy a celebrity. Americké ministerstvo spravedlnosti, které se problémem zabývalo, označilo počínání Severní Karolíny za neslučitelné s federálním zákonem o ochraně práv. Guvernér státu Pat McCrory na zákonu trvá a ministerstvo zažaloval za překračování pravomocí a překrucování obsahu federálního zákona o ochraně práv. Ministerstvo spravedlnosti obratem podalo kvůli zmíněnému zákonu o používání toalet na Severní Karolínu žalobu.