Vztahy Berlína a Ankary se v posledních týdnech vyhrotily kvůli zatčení dopisovatele německého deníku Die Welt v Turecku Denize Yücela, jenž má turecké i německé občanství, a také kvůli zrušení několika německých vystoupení tureckých členů vlády, kteří chtějí mobilizovat voliče před dubnovým referendem o ústavních změnách.

Čtěte také: Evropskou unii znepokojuje plán "Made in China 2025"

K uklidnění měla přispět dnešní schůzka. "Výslovně vítám, že můj turecký kolega přijel do Berlína," uvedl v krátkém prohlášení po jejím skončení Gabriel. Je jedno, jak velké jsou rozdíly v názorech, alternativa k přímým rozhovorům neexistuje, míní.

"Naše setkání bylo dobré, upřímné, ale také tvrdé a kontroverzní, pokud jde o věc. Dal jsem jasně najevo, že srovnání s nacismem jsou nepřípustná," podotkl šéf německé diplomacie. Narážel tak na slova tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana i Çavuşoglua o tom, že německé úřady postupují jako v minulosti nacisté, když zakazují vystoupení tureckých politiků ve spolkové republice.

Çavuşoglu řekl, že Gabrielovi předložil seznam nadcházejících aktivit tureckých ministrů v Německu. Diskutoval s ním rovněž o chystaném vystoupení Erdogana v Německu. Berlín podle něj zajistí bezpečnost této akce, jejíž místo konání ale neupřesnil.

Černá propaganda od médií

Çavuşoglu vyzval Německo, aby ve sporu o ústavní změny v Turecku nikomu nestranilo. Uvedl také, že je na turecké justici, aby rozhodla o osudu Yücela.

Çavuşoglu obvinil Německo z protitureckých a protiislámských projevů. Média vedou proti Turecku "černou propagandu," prohlásil podle agentury Reuters. Gabriel podle ministra Turecko brzy navštíví.

Gabriel dnes uvedl, že Německo stojí za svobodou slova. Do rozhodování měst a samospráv, které vystoupení tureckých politiků v uplynulých dnech zakazovaly, ale spolková vláda zasahovat nemůže a nechce, uvedl už dříve Berlín. Gabriel se dnes vymezil proti tomu, aby do vnitrotureckých sporů byla zatahována spolková republika.

Němečtí pozorovatelé vnímají kroky a vyjádření zástupců Ankary jako snahu vytvořit obraz nepřítele, a zmobilizovat tak turecké voliče pro dubnové referendum, jehož výsledek nemusí být podle průzkumů veřejného mínění tak jednoznačný, jak by si Ankara přála. Změna turecké ústavy výrazně posílí pravomoci tamního prezidenta, který se podle kritiků stane prakticky neomezeným vládcem země.

Nepřehlédněte: Ruská propaganda narušuje soužití v Německu, řekl ministr financí Schäuble