Expremiérka si odpykává sedmiletý trest za překročení pravomocí, jehož se měla před čtyřmi lety dopustit podpisem nevýhodné smlouvy o dovozu ruského plynu. Vzhledem k onemocnění páteře je hospitalizována v charkovské nemocnici, podle odborníků se ale bez operace na specializované německé klinice neobejde.

Prezident Viktor Janukovyč je podle kyjevských médií připraven Tymošenkovou do Německa pustit, ale v rozhovoru s českým kolegou Milošem Zemanem dnes nedal najevo ochotu udělit ji milost. Šéf švédské diplomacie Carl Bildt na Ukrajinu vzkázal, že bude-li se Tymošenková muset z léčení v Německu vrátit zpátky do ukrajinského vězení, skutečnému řešení problému se Kyjev jen vyhne.

V Kyjevě se kvůli Tymošenkové dveře netrhnou, poznamenal dnes ukrajinský web Fokus. Po Zemanovi do Kyjeva přiletěli emisaři Evropského parlamentu Pat Cox a Aleksander Kwaśniewski. Na Ukrajině budou za posledních 18 měsíců jednat o expremiérce už potřiadvacáté. Následovat je mají v příštích dnech švédský ministr Bildt a jeho polský kolega Radoslaw Sikorski.

Nejasný scénář

Scénář dalšího postupu je ale stále nejasný. Prezident tvrdí, že čeká na parlamentní hlasování, které by mělo schválit zákon umožňující vězňům léčebný pobyt v zahraničí. Poslanci vládní Strany regionů prý už na podobném návrhu intenzivně pracují, podle šéfa parlamentu Volodymyra Rybaka je už takových návrhů zákona dokonce několik.

Opozice je naopak přesvědčena, že prezident žádný nový zákon nepotřebuje - stačí, když Tymošenkové udělí milost. Za nepřijatelnou označují opoziční poslanci představu, že se Tymošenková po vyléčení v Německu vrátí zpět do charkovského vězení. Poslankyně Oleksandra Kuželová agentuře Unian řekla, že kdyby Tymošenková měla odjet do Německa "s okovy na rukou", radši se léčby zřekne.

Sikorski dnes polským médiím řekl, že pokud se osud Tymošenkové přiznivě nevyřeší, postaví se proti podpisu asociační dohody s Ukrajinou přinejmenším tři státy EU - Nizozemsko, Švédsko a Británie.

Podle ministra Bildta má být pro stanovisko EU určující výsledek mise Coxe a Kwaśniewského, jejíž mandát Evropský parlament prodloužil do poloviny listopadu. Konečný verdikt v otázce asociační smlouvy má vynést společné zasedání ministrů zahraničí členských států EU plánované na 18. listopad.