Slováci zamíří k volebním urnám už zítra. Ve vzájemném střetnutí přitom překvapivě jako největší suverén působil nejmladší kandidát Radoslav Procházka, jehož šance na volební úspěch je spíš teoretická.

„Nefňukejte pořád, pane premiére, a používejte argumenty," vmetl v jednu chvíli favorizovanému premiérovi Robertu Ficovi. Lídr Smeru si totiž už poněkolikáté stěžoval, že jeho soupeři postavili svou kampaň téměř výhradně na jeho kritice. Je přitom pravda, že v obou televizních debatách byl hlavním terčem opět Fico. Soupeři mu vyčítali, že veškerou moc soustředí do rukou jediné strany a že nemůže být sjednocujícím prezidentem.

„Kdo mluví o koncentraci moci, popírá pravidla demokracie. Smer-SD vyhrál volby," oponoval jim Fico. Jedním z těch, kteří na něj útočili nejvíc, byl nečekaně podnikatel Andrej Kiska, který až dosud během kampaně vystupoval především jako přátelský filantrop. I on ale v posledních dnech musí čelit rozsáhlé antikampani. Anonymní letáky jej líčí jako člověka, který zbohatl na lichvě a je spojený se scientologickou církví, která chce ovládnout politickou scénu. Velmi podobnými zbraněmi na něj ostatně útočil i sám Fico. „Obrovské množství lidí jste přivedl do složité situace," vyčetl mu Fico s tím, že má konkrétní důkazy na to, že je Kiska lichvář. Milionář tak musel obhajovat i své aktuální podnikání v Česku, kde poskytuje nebankovní půjčky.

Program první dámy

Do Kisky se velmi často strefovali i ostatní soupeři, herec Milan Kňažko mu vyčetl pokus 
o vstup do komunistické strany a lidovecký veterán Pavol Hrušovský mu předhodil nulové zkušenosti s politikou. „Kde jste byl, když jsme bojovali proti mečiarismu?" ptal se Hrušovský. Kiska se přitom četným útokům bránil obtížněji než Fico a v otázkách týkajících se reformy justice nebo ukrajinské krize se příliš neorientoval. „Dokonce se několikrát spletl a zopakoval, že volby budou už za pár týdnů, čímž jen potvrdil, že už byl mimo. Nové voliče určitě nezískal 
a nerozhodnuté mohl spíš ztratit," zhodnotil jeho výkon pro slovenské Hospodárske noviny analytik Ján Baránek.

Kisky se nakonec svérázným způsobem zastal suverénní Radoslav Procházka. „Je to milý pán, ale kandiduje spíš 
s programem první dámy," řekl. Zatímco v Česku náboženské otázky volby nerozhodují, na Slovensku jde stále o důležité téma. Fico, který byl členem komunistické strany, se snaží si vlivnou církev naklonit, ale zažil s ní i několik konfliktů. Zda je věřící, odmítl Fico říct s tím, že je to příliš osobní. Ostatní kandidáti ale svou víru netajili. Kiska, kterému je vyčítáno spojení se scientology, zřejmě řadu lidí zmátl tím, že je křesťan, který se zajímal 
o judaismus a buddhismus. Nakonec ale katolíky uklidnil tím, že jeho dcera se připravuje na svaté přijímání. Ostatní s výjimkou evangelíka Kňažka se přihlásili ke katolickému vyznání.

Mocenské rošády

O tom, že největší počet hlasů získá v prvním kole Fico, nepochybuje ani po zmíněných debatách prakticky nikdo. Kňažko prezidentskou kandidaturu slovenského premiéra dokonce přirovnal k mocenským rošádám v Rusku. „Kdo bude Ficovým Medveděvem?" ptal se herec. Fico však tvrdí, že k volbám přistupuje s velkým respektem. „Byli různí favoriti, i v českých volbách. Já jen šoupu nohami," tvrdí slovenský premiér.

Volby na Slovensku.