Trump označil svou první (devítidenní) zahraniční cestu, kdy navštívil světová centra hlavních náboženství – Saúdskou Arábii, Izrael a Itálii za „skutečně historický týden". Prezident USA se, jak uvedl, setkal se starými i novými spojenci USA a navštívil i „jedna z nejposvátnějších míst" tří světových náboženství. Svým způsobem měl pravdu, protože během velice krátké doby potřásl rukou například izraelskému prezidentovi Rivlinovi a premiérovi Netanjahuovi, v Saúdské Arábii hovořil s králem Salmánem a ve Vatikánu s hlavou katolické církve papežem Františkem. V Palestině měl navíc schůzku s předsedou samosprávy Abbásem. V Saúdské Arábii uzavřely USA obchodní kontrakty, především na zbraně, za 200 milionů dolarů, což Trump komentoval i ve svých vzkazech na internetu.

Most přes Kerčskou úžinu by měl být hotový do dvou let.
Chiméra, nebo realita? Číňané chtějí zaplatit podmořský tunel na Krym

V Belgii kromě slavnostního otevření ještě ne zcela dokončené nové centrály NATO se Trump potkal p předními představiteli této aliance a vedl řadu dvoustranných rozhovorů. Donald Trump vojákům na základně uvedl, že zvláště v Evropě dosáhl „velkého pokroku". Zásluhu má na vytvoření velké protiteroristické koalice, v jejímž čele nestojí nikdo jiný než Spojené státy.

Španělé budou letos hlídat kvalitu jídla v hotelích obzvláště pozorně. Odmítají se nadále soudit s Brity, kteří se údajně u nich otrávili jídlem.
Španělští hoteliéři mají po krk falešných britských otrav z jídla

Prezident připomněl nastoupeným vojákům i svůj požadavek, aby hlavní finanční tíhu zbrojení nenesly na svých vedrech USA, ale i všech zbývajících 27 členských států NATO, které podle Trumpa dluží doteď značné sumy peněz. Americkým vojákům však americký prezident přislíbil další investice a svou „naprostou a neotřesitelnou podporu". Na základně se dočkal i poděkování a pochvaly od své manželky Melanie, která shromážděným vojákům poděkovala za přijetí a prozradila jim, že její manžel "na své zahraniční cestě velice tvrdě pracoval". Její manžel zase kontroval, že Spojené státy "mají nejlepší ambasadorku, moji manželku Melanii".

Cesta domů představuje pro Donalda Trumpa ani ne tak odpočinek, jako spíš taktickou přípravu na aféru jeho zetě a poradce Jareda Kushnera, který loni při kampani svého tchána usiloval o soukromá setkávání s Rusy, pravděpodobně v jejich diplomatických objektech.

Zdroj: Youtube