Erdogan tvrdil, že za útok jsou odpovědní syrští Kurdové, které turecké síly v posledních dnech ostřeloval z děl na hranici se Sýrií.

Skupina, která je odnoží zakázané Strany kurdských pracujících (PKK) usilující o autonomii na jihovýchodě Turecka, zároveň pohrozila dalšími útoky.

Sokoli osvobození Kurdistánu podnikají už řadu let pumové útoky namířené proti tureckým ozbrojeným složkám. V Ankaře nespáchali atentát poprvé a jejich bomby explodovaly i v dalších velkých tureckých městech, včetně Istanbulu.

Turecké úřady se domnívají, že TAK je pro PKK pouze jakýmsi pláštíkem v případě, že spáchá útok, při němž zahynou civilisté a který vyvolá rozhořčení obyvatel. PKK tvrdí, že skupinu TAK tvoří její bývalí členové, kteří nesouhlasí s jejími snahami o mírový proces. Ten byl loni přerušen právě poté, co turecká armáda zahájila bojové operace na východě země.

Kurdští separatisté bojují od roku 1984 proti ústřední turecké vládě. Boje, při kterých už zahynulo více než 45.000 lidí, se soustřeďují na jihovýchodě Turecka obývaném převážně etnickými Kurdy.