Prohlášení této málo známé skupiny bylo původně vydáno mauritánskou zpravodajskou agenturou ANI, kterou často používají západní a severoafrické džihádistické skupiny k vydání prohlášení.

Abror Azimov tvrdí, že se na výbuchu v petrohradském metru přímo nepodílel.
Podezřelý z teroru v petrohradském metru: Nic jsem netušil, plnil jsem rozkaz

V textu, který cituje agentura Reuters se píše, že terorista Akbarzhon Jalilov jednal podle pokynů vůdce al-Kajdy Ajmána al-Zawahrího. "Podle pokynů šejka Ajmán al-Zawahrího … lev Akbarzhon Jalilov, jeden z islámských rytířů v praporu Imáma Šamila uskutečnil hrdinskou operaci ve městě Petrohradu, souběžně s návštěvou města zločincem Putinem", uvedla skupina. Podle ní je útok na metro pomstou za ruské násilí proti muslimským zemím včetně Sýrie a Libye, a proti ruské republice Čečensko.

"Ruské vládě, která si zjevně nevzala ponaučení z porážky v Afghánistánu, říkáme: Tato operace je jen počátkem a to, co přijde, vás nechá na ni zapomenout," píše skupina v prohlášení, přičemž naznačila, že plánuje ještě více smrtící útoky proti Rusku v budoucnu. Ruské síly zasáhly do syrského konfliktu na podporu prezidenta Bašara al-Assada a zaměřují se na džihádistické bojovníky a další skupiny bojující proti syrskému vůdci.

Výbuch v petrohradském metru
V Petrohradu zatkli možné společníky atentátníka