Libyjci protestují proti režimu od půlky února. Režim už zřejmě přišel o vliv na východě státu, ale vůdce Muammar Kaddáfí odmítl odstoupit. Při střetech v minulých dnech zahynuly stovky lidí. Jak velká část bezpečnostních sil Kaddáfího ještě podporuje, není jasné.

"Ten, kdo odevzdá zbraň a projeví lítost, nebude soudně stíhán. Všeobecný lidový výbor pro národní bezpečnost (resort obrany) vyzývá občany ke spolupráci a k tomu, aby informovali o těch, kdo vedli (vzbouřenou) mládež a poskytli jí peníze, drogy a halucinogeny, uvedl výbor v prohlášení.

Slušná finanční odměna

Ti, kdo budou spolupracovat, prý budou finančně odměněni. „Všem, kdo poskytnou informace a nějak k nim přispějí, bude poskytnuta slušná odměna,“ stálo v prohlášení, jež před kamerou přečetl jeden z armádních důstojníků.

Podle dosavadních informací přestala s Kaddáfím spolupracovat armáda přinejmenším v oblasti od egyptské hranice po východolibyjské Benghází.

Kaddáfí Libyi vládne 42 let a revoltu je rozhodnut za každou cenu potlačit. Řekl, že nechá „vyčistit dům od domu“.

Francie věří v brzký konec Kaddáfího vlády

Francie, která prosazuje obnovení sankcí proti Libyi, je přesvědčena, že Kaddáfího dny jsou sečteny. Ministr obrany Alain Juppé řekl, že z celého srdce doufá, že „Kaddáfí jako vůdce prožívá poslední chvíle“. V rozhovoru pro rozhlasovou stanici France Inter také prohlásil, že by podpořil sankce, i kdyby zahrnovaly zastavení nákupu libyjské ropy.

Francie už z Libye evakuovala asi 500 svých občanů. Zbylých 200 Francouzů si prý přeje v Libyi zůstat.

Rada bezpečnosti OSN v úterý vyzvala v ostrém prohlášení k ukončení násilností v Libyi, ale nová rezoluce o protilibyjských sankcích není podle expertů v nejbližší době na obzoru. Pro sankce je kromě Francie hlavně Německo, Itálie naopak varuje před vážným ekonomickým dopadem přerušení dodávek libyjské ropy a plynu.

Čtěte také: Lockerbie: Atentát na letadlo prý nařídil Kaddáfí