Migranti, kteří uvedli, že vzdali pokus dostat se do Mexika legálně, protože proces zpracování žádostí o azyl byl příliš pomalý, se v sobotu shromáždili v pohraničním městě Ciudad Hidalgo. Odhlasovali si, že budou pokračovat na sever společně. Vydali se tak hraničnímu mostu přes řeku Suchiate a cestou naléhali na ty, kteří na něm stále v úmorném vedru čekali na registraci, aby se k nim připojili.

Karavana lidí mířících ze Střední Ameriky směrem do USA
K hranicím USA míří kolona migrantů. Pošlu tam armádu, varoval Trump

„Chystáme se dostat do Spojených států,“ řekl Erasmo Duarte, migrant z Danli v Hondurasu. Rozhodnutí o znovu zformování migrantské karavany přišlo den poté, co mexické úřady znovu odmítly hromadný vstup migrantů na most. Místo toho přijímají pouze malé skupinky a některým z nich udělili 45denní povolení k pobytu.

Mexické ministerstvo vnitra ve svém prohlášení uvedlo, že na hraničním přechodu obdrželo od Hondurasanů 640 žádostí. Úřady již vydaly lidem, kteří mají být zaregistrováni, čísla. Stejnou strategii použili Američané na hranici Spojených států již dříve při řešení velkého počtu migrantů.

Migranti nechtěli dál čekat

Mnohým z migrantů došla trpělivost a dostali se přes řeku do Mexika pomocí lan nebo se nechali převést místními, kteří si za to účtují v přepočtu 28 korun.

Šéf strany Liga severu Matteo Salvini
Odvezli jsme migranty do italského lesa, přiznala Francie. Salvini: Je to urážka

„Nemohli jsme čekat, protože jsme čekali už příliš dlouho a jen nám lhali,“ řekl agentuře AP Duarte, který se ke karavaně připojil se svou ženou a dětmi před šesti dny.

Většina migrantů pochází z Hondurasu, kde vládne chudoba a také násilné gangy. Kvůli karavaně migrantů se již na guatemalské letecké základně sešli k mimořádnému jednání guatemalský prezident Jimmy Morales a honduraský prezident Juan Orlando Hernández.

Oba státníci po jednání uvedli, že do Guatemaly přišlo před týdnem přibližně 5400 migrantů, ale kolem 2000 Hondurasanů se dobrovolně vrátilo zpět do vlasti.

Migranti. Ilustrační snímek
V Rumunsku zadrželi kamion, v němž se ukrývalo 47 migrantů. Chtěli na Západ