Rozhořčení lidí zmírňuje jen vlastní snaha si poradit. „Má ranní či večerní sprchování se mění v opravdové cirkusové číslo s kastroly a kýbly," směje se třiačtyřicetiletá Galičová, která podniká v někdejším hlavním městě carské říše. Letní odstávka teplé vody kvůli údržbě sítí před tuhou zimou se vyskytuje ve většině postsovětských zemí. I v ruských městech lidé od května do konce srpna trnou, kdy na ně přijde řada a nepoteče teplá voda. Při ranní toaletě pak spousta z nich skřípe zuby.

„Deset způsobů, jak se umýt bez teplé vody", „Jak vykoupat miminko, když jste sama a teplá voda neteče", anebo „Jak si umýt dlouhé vlasy v létě", i tak se Rusové dělí na internetu o rady, jak přežít svízelné období. „Osobně potřebuji dva hrnce a varnou konvici, abych se kompletně opláchl," tvrdí jeden z uživatelů, podle kterého je obsah varné konvice určen k umytí hlavy. Pro pětatřicetiletého Pjotra Romanova řešení představuje návštěva veřejných lázní. S nostalgií vzpomíná na doby, kdy zval dívky, aby se u něj vykoupaly. „Teď jsem ženatý," konstatuje.

Až do loňského roku si hudebník Jevgenij dopřával během odstávky teplé vody sprchu u přátel, než se rozhodl investovat do koupě bojleru, jako zhruba 20 procent Rusů. „Teď přátelé chodí za mnou," říká s úsměvem. „Bývá zvykem, že když se přijdou osprchovat, přinesou čaj, vodku, a tak je to opravdu přátelská návštěva," vysvětluje.