Organizace Global Network for Rights and Development poslala do Kataru své britské členy Krishnu Upadhyayau a Gundeva Ghimirea. Oba jsou nepálského původu a do emirátu přicestovali 27. srpna. Upadhyaya je výzkumník a Ghimire s ním odjel jako fotograf. Dnem předpokládaného návratu byl 31. srpen, kdy se také odhlásili z hotelu. Norská organizace pak ohlásila, že do letadla nenastoupili a že je pohřešuje.

Katarské ministerstvo zahraničí se k tomu vyjádřilo až nyní. Přiznalo, že oba Britové byli zatčeni a jsou vyslýcháni za „porušení katarského zákona". Práva obou jsou údajně dodržena.

Britské velvyslanectví v Dauhá potvrdilo, že o případu ví a že Britům poskytuje konzulární službu.

Zájem o zahraniční dělníky souvisí s fotbalovým mistrovstvím světa, které má Katar pořádat za osm let. Objevily se zprávy o nelidských podmínkách na staveništních objektů pro šampionát. Organizace Amnesty International hovořila o otrokářství a také Evropský parlament vyzval Katar, aby dodržoval lidská práva. Podle ochránců lidských práv prý někteří dělníci dostávali za denní práci v těžkých podmínkách 85 centů (18 korun). Katar pak slíbil, že situaci napraví.