Různé vedlejší příjmy přiznává podle TI zhruba čtvrtina z 630 poslanců Spolkového sněmu. Předsedkyně německé pobočky TI Edda Müllerová si ale stěžuje, že pravidla pro zveřejňování těchto příjmů nejsou dostatečně přísná.

TI chce, aby členové poslaneckých výborů museli upozorňovat na své střety zájmů a v závislosti na nich byli z výborů dočasně vylučováni. Pokud si poslanci přivydělávají jako právníci či poradci, měli by podle TI přinejmenším zveřejnit, z jakého hospodářského sektoru se rekrutují jejich klienti či partneři.

Organizace na kontrolu lobbingu Lobbycontrol nedávno zjistila, že takřka všechny německé parlamentní strany roky přijímaly štědré sponzorské dary od americké tabákové společnosti Philip Morris. Ve svých zprávách o činnosti a hospodaření o tom ale mlčí, napsal web Spiegel Online. Příspěvky firma poskytovala v době, kdy měla zájem na ovlivnění několika politických rozhodnutí.

V listopadu přišla veřejnoprávní televize ZDF s obviněním, že přední členové vládní sociální demokracie včetně ministrů chodili na takzvaná sponzorovaná setkání se zástupci soukromých firem.

V říjnu německá média informovala o tom, že vládní Křesťanskodemokratická unie (CDU) kancléřky Angely Merkelové čelí ve spolkové zemi Porýní-Falc několika finančním aférám. Místní pobočka strany má problémy s pochybnými sponzorskými dary, za kterými stojí patrně bývalý německý tajný agent a za něž hrozí CDU pokuta.