Maduro zveřejnil video, na kterém mladý Venezuelan Henryberth Rivas přiznává, že se ma dronovém útoku podílel. Mladík ve videu popisuje, že od vůdce skupiny dostal pokyn hledat po spáchání činu ochranu na půdě chilské ambasády v Caracasu.

Venezuelský prezident Nicolás Maduro vyvázl z exploze dvou dronů bez újmy. Stalo se tak v Caracasu při oslavách 81. výročí vzniku Národní gardy.
Maduro obvinil z útoku opozičního vůdce Borgese: Všechno na něj ukazuje

Následně měl být přemístěn nejprve na mexickou a později na kolumbijskou ambasádu, odkud měl překonat hranice a nalézt útočiště na území Kolumbie. Celý plán však údajně selhal již na začátku, protože chilské velvyslanectví bylo uzavřené.

Důkazy nepředložil

„Dnes mohu říci, že máme přesvědčivé indicie o zapojení chilských, kolumbijských a mexických diplomatů do ochrany lidí, kteří provedli teroristický čin,“ uvedl Maduro, který zároveň novinářům ukázal video ze zadržení venezuelského mladíka.

Agentura Reuters však upozorňuje, že události popsané Rivasem se zatím nepodařilo potvrdit. Prezident Maduro konkrétní důkazy o zapojení trojice velvyslanectví nezveřejnil a venezuelské ministerstvo informací dosud na žádost o poskytnutí dalších podrobností nereagovalo.

Prezident Venezuely Nicolás Maduro přežil explozi dvou dronů.
Prezident Maduro přežil pokus o atentát, zraněno bylo sedm vojáků

Maduro se podle kritiků často snaží nepodloženými obviněními převést vinu za venezuelskou hyperinflaci, nedostatek potravin a rostoucí míru kriminality na vlády zemí s odlišnými politickými postoji. Krátce po atentátu z něj obvinil bývalého předsedu opozice Julia Borgese, který pobývá v kolumbijském exilu.

Chce odvést pozornost

Všechny tři země jakoukoli účast na atentátu kategoricky odmítají. „Chile popírá pomlouvačná obvinění venezuelské vlády, která nemohou odvést pozornost od velmi vážné humanitární krize v zemi,“ řekl Reuters chilský ministr zahraničí Roberto Ampuero.

Mexický ministr zahraničí si kvůli výrokům prezidenta Madura vyžádal schůzku s venezuelskou velvyslankyní. Marii Lourdes Urbanejové chce osobně předat dopis, ve kterém „nepodložená obvinění“ odmítá. „Mexičtí diplomaté se za všech okolností chovají v souladu s mezinárodním právem a Vídeňskou úmluvou,“ uvedlo ministerstvo v prohlášení.

Zlaté cihly (zlato)
Prezident Maduro představil smělý plán. Kupujte zlato, vzkázal Venezuelanům