Sázky jsou vysoké. Pět republikánských kandidátů se utká o hlasy voličů hned ve 
13 státech. V 11 státech a na Americké Samoe svedou boj 
o demokratickou nominaci dva kandidáti, mazaná diplomatka Hillary Clintonová a levičák Bernie Sanders, který elektrizuje mladé voliče.

Průzkumy CNN favorizují Clintonovou hned v devíti státech. Exministryně zahraničí doufá, že si upevní pozici na čele kandidátky, Sanders jí totiž stále dýchá na záda.

Táborem republikánů otřásá jediná velká otázka: Kdo zastaví Donalda Trumpa? Marco Rubio, Ted Cruz, John Kasich a Ben Carson možná nemají dostatek sil, aby miliardáři zabarikádovali cestu k nominaci.

Tomu napovídají odhady, které Trumpa favorizují hned v osmi státech. Toho se republikáni děsí. A to tak moc, že jejich část dokonce uvažuje o založení třetí strany, což by mohlo napomoci k vítězství Clintonové, nebo k tomu, že bude vlivný Nejvyšší soud ovládán demokraty.

Ale průzkumy jsou jedna věc. Ačkoli superúterý mnohé napoví, může volbu ještě více zamotat. Rubio a Cruz mohouuspět v některých státech 
a ukrojit Trumpův náskok, 
u Cruze se očekává vítězství 
v jeho domovském Texasu. Rubio by mohl dobýt Minnesotu nebo Colorado. Trumpova volební kapacita je prý navíc omezená a chce pro něj hlasovat asi jen třetina republikánských voličů. Stranické volební štáby investovaly miliardy dolarů do protitrumpovské reklamní kampaně. Ale bude to stačit?

Ku Klux Trump

Tradičně sebevědomý Trump si neúspěch nepřipouští. „Jsem jediný republikán, který získá demokratické a nezávislé voliče. Taky získám státy, které žádný jiný republikán vyhrát nedokáže," napsal na Twitter.

Za Trumpa se postavil i guvernér New Jersey Chris Christie. Výstřednímu miliardáři se však dostalo i poněkud nevítané podpory, a to ze strany Ku Klux Klanu (KKK). Rasistická organizace zažila nárůst členů a prostřednictvím svých lídrů se přihlásila 
k Trumpově kampani. Trumpovo volební heslo zní „Učiňme Ameriku znovu velkou". Verzi užívanou KKK dostanete, když slovo velkou nahradíte slovem bílou.
V pátek se také objevil na Trumpově tiskové konferenci jeden z lídrů klanu David Duke v tričku s nápisem „KKK schvaluje Trumpa".

Trump se od něj distancoval až poté, co byl několikrát tázán, zda si je vědom podpory rasistické organizace, čímž si vysloužil opovržení z obou stranických táborů. Trump navíc tvrdil, že Duka nezná, což podle listu New York Times není pravda.

Zatímco Trump svými výšlehy spíše rozděluje, Hillary Clintonová sází na jednotící rétoriku. „Amerika nikdy nepřestala být velkou. Když v tom budeme všichni pohromadě, nic nás nemůže zastavit," prohlásila den před primárkami.

Volební Superúterý.

KAMIL POLKO