Kerry se chce ještě během dneška setkat s bývalým ministrem zahraničí Abdulláhem Abdulláhem a exministrem financí Ašrafem Ghaním. Ten byl v červenci předběžně vyhlášen vítězem voleb, ale vzhledem k velkému množství stížností na neregulérnost hlasování nebyl výsledek oficiálně potvrzen. Krátce nato se za vítěze prohlásil Abdulláh.

Americký ministr chce podle jednoho z činitelů, kteří jej na cestě doprovázejí, oba kandidáty přesvědčit, aby se oficiálně jmenovaný vítěz stal příštím prezidentem a poražený měl právo jmenovat šéfa vlády národní jednoty, uvedla AP.

Kerry již situaci řešil na místě koncem července a přiměl oba muže ke smíru až do ukončení kontroly výsledků, která může trvat ještě týdny. Od té doby s oběma několikrát mluvil telefonicky a vyzýval je k zachování křehkého klidu a jednoty národa ve chvíli, kdy se znalci poměrů obávají, že spory uvrhnou celou zemi do chaosu.

Americký prezident Barack Obama v červenci pohrozil, že pokud se v povolebním Afghánistánu začne rozmáhat násilí ze strany stoupenců jakéhokoli kandidáta, Spojené státy ukončí svou finanční pomoc Afghánistánu.

Kerry přijel do Kábulu dva dny po zastřelení generálmajora Harolda Greena, který se několik měsíců před ukončením bojové mise NATO v zemi stal nejvýše postaveným Američanem zabitým od svržení režimu Talibanu v roce 2001. Americký ministr obrany Chuck Hagel ve středu uvedl, že incident neovlivní snahu USA ponechat v zemi část jednotek i po Novém roce a očekává se, že se v podobném duchu vyjádří i Kerry.