Nově zvolený slovenský prezident Andrej Kiska, který svůj majetek odhaduje na sedm miliard eur, sám o sobě prohlašuje, že je zabezpečený do konce života. Hodlá se proto celého prezidentského platu vzdát ve prospěch charity.

„Na Slovensku je mnoho rodin, které bojují s osudem 
a které si nevědí rady. Jsem přesvědčený, že nebude problém najít vhodné příjemce," prohlásil v rozhovoru pro stanici RTVS s tím, že tak splní slib, který dal už během kampaně.

Své podíly ve firmách si ale nechá i jako prezident. Bude tak mít příjem i ze společnosti TGI Money, jejíž nebankovní půjčky v Česku kritizoval jeho volební sok Robert Fico jako lichvářství. „Podílů ve firmách, kde jsem akcionářem 
a kde zhodnocuji svoje prostředky, se vzdát nemíním," oznámil Kiska s tím, že splní zákonná omezení tím, že sám nebude aktivně podnikat.

Bydlí v Popradě

Kde bude nová hlava státu bydlet, zatím Kiska vůbec neřešil. „Jsem finančně zabezpečený člověk a určitě nebudu touto otázkou zatěžovat daňové poplatníky," tvrdí budoucí hlava státu.

Kiska dosud bydlí v rodinném domku v Popradě, který je psaný na jeho manželku Martinu, jež se během kampaně uchýlila do Prahy. Nová prezidentská rezidence na něj přitom nečeká.

Vila na bratislavském Slavíně, která se pořídila ještě za vlády Rudolfa Schustera, je totiž dlouhodobě neobývaná a odcházející prezident Ivan Gašparovič ji chce prodat ještě do konce svého funkčního období v červnu.

Peníze z prodeje vily, která podle státu nesplňuje bezpečnostní požadavky, chce 
Gašparovič použít na rekonstrukci zámku v Rusovcích na kraji Bratislavy, informoval server Pluska.

Se zámkem se zatím počítá jako s reprezentačními prostory Slovenska pro předsednictví EU v roce 2016, mohl by ale sloužit i jako prezidentská rezidence. Cena kompletní rekonstrukce se odhaduje zhruba na 40 milionů eur.

Jaký bude vztah s Ficem?

Slováci teď napjatě očekávají, jaký bude vztah mezi prezidentem Andrejem Kiskou 
a premiérem Robertem Ficem, mezi nimiž se během volební kampaně odehrával ostrý boj. Přestože levicový lídr po oznámení výsledků Kiskovi veřejně blahopřál, osobně 
s ním nemluvil ani mu nenapsal.

„Uvítám brzké setkání s panem premiérem, abychom probrali, jak vidí úlohy prezidenta," řekla podle listu Sme budoucí hlava státu s tím, že se chce co nejdřív potkat i se svým předchůdcem Ivanem Gašparovičem.

První střet mezi vládou 
a prezidentem je už přitom na obzoru. Kiska sice nechce rozšiřovat prezidentské pravomoci, ale zároveň nechce přijít o pravomoc jmenovat členy Soudní rady, dohlížející na slovenskou justici.

Právě s tímto omezením ale počítá ústavní novela, kterou hodlá předložit Ficův Smer spolu s křesťanskými demokraty.