„Nikdo si nepřeje sankce. Pokud dialog nefunguje a pokud vidíme, že jedna země porušuje mezinárodní dohody, že anektuje část území jiné země a že dialog nepomáhá, musejí nastoupit činy," prohlásil Kiska v reakci na březnovou ruskou anexi ukrajinského poloostrova Krym. Dodal, že právě sankce jsou k tomu, aby mezinárodní společenství zabránilo porušování mezinárodních do­hod.

Porošenko před novináři uvedl, že sankce nejsou ekonomickou otázkou, ale otázkou bezpečnosti, hodnot a pravdy. „Na Ukrajině probíhá válka za Evropskou unii, za hodnoty, za bezpečnost. Ukrajina bojuje nyní za svou svobodu a nezávislost. Dostáváme se k ní za velmi těžkou cenu, ale jsem přesvědčen, že zvítězíme," doplnil. Řešením krize na Ukrajině je dodržování zářijových dohod z Minska a ukončení bojů.

Respektování územní celistvosti

Kiska také poznamenal, že jeho země trvá na tom, aby byla respektována územní celistvost Ukrajiny. „To není jen obyčejná diplomatická fráze. Osud Ukrajiny je důležitý nejen pro zemi samotnou, ale pro celou EU," řekl Kiska. Ukrajinci v letošních prezidentských a parlamentních volbách rozhodli o tom, že chtějí do demokratické a svobodné Evropy. EU podle Kisky musí vystupovat vůči Rusku ohledně ukrajinské krize jednotně.

Porošensko se už v sobotu setkal se slovenským ministrem zahraničí Miroslavem Lajčákem a premiérem Robertem Ficem, který se v EU řadí ke kritikům protiruských sankcí. Podle Porošenka by se v prosinci mělo uskutečnit společné zasedání ukrajinské a slovenské vlády, které by měly projednat možnosti prohloubení vzájemné spolupráce. Slovensko letos na podzim například spustilo zpětné dodávky zemního plynu ke svému východnímu sousedovi. Ukrajina, závislá jinak na dodávkách z Ruska, díky tomu může pokrýt zhruba pětinu své spotřeby této suroviny.

Kiska pozval Porošenka do Bratislavy u příležitosti oslav 25. výročí pádu komunismu ve střední Evropě, na kterých přislíbili účast také prezidenti ČR, Maďarska, Polska a Německa. Při této příležitosti má Porošenko dnes odpoledne na programu také schůzku s prezidenty zemí visegrádské čtyřky.

Vývojem situace na Ukrajině se budou v pondělí v Bruselu zabývat ministři zahraničí evropské osmadvacítky. Diplomaté před víkendem naznačovali, že s ohledem na zhoršující se situaci na východě země mohou ministři například požádat evropskou diplomatickou službu, aby navrhla některé varianty posílení protiruských sankcí. Podle amerického prezidenta Baracka Obamy nicméně USA ani EU prozatím zpřísnění postupu neplánují.