Kiska, který je zakladatelem slovenské charitativní organizace Dobrý anděl, mluvil s papežem o pozici katolické církve v dnešním světě. Podle slovenského prezidenta by měla vnášet do společnosti základní hodnoty jako slušnost, porozumění, lásku a odpuštění. „Setkal jsem se s rodiči, kterým zemřely malé děti a pochopil jsem, jak je víra důležitá," popsal Kiska papeži svou zkušenost ze zmíněné charity.

Oba muži se shodli na tom, že by se církev měla otevřít všem lidem. Prezident papeži připomněl aktuálně diskutovaná témata, kterými jsou například křty dětí nesezdaných matek či svaté přijímání rozvedených lidí. Obě tyto praktiky, k nimž se část duchovenstva staví velmi rezervovaně a mnohde jsou zakázány, se papež snaží prosadit a otevřít tak církev dalším lidem. „Potvrdila se očekávání, s nimiž jsem za papežem jel. Je to člověk, na kterého můžeme být hrdi a měli bychom mu přát hodně síly a zdraví v boji za lepší svět," uvedl Kiska.

S papežem prý dlouho diskutoval na téma arcibiskupa Bezáka, kterého v roce 2012 odvolal Františkův předchůdce Benedikt XVI. Církev údajně Bezákovi vyčítala homosexuální kněze v jeho okolí či jeho postoj k některým církevním záležitostem. Vatikán prý také nelibě nesl to, že Bezák často nosil civilní oblečení, čímž prý znevažoval církevní oděv. Oficiálně ale důvody jeho odvolání objasněny nebyly. Kiska obsah dnešního rozhovoru na toto téma neprozradil.

Oznámil však, že papeže pozval do své země a jako dar mu předal pozlacenou fotoknihu zobrazující Slovensko z ptačí perspektivy.