Slovenský prezident do Krakova dorazil ve čtvrtek, nejprve navštívil měst Skawina, kde jsou ubytováni slovenští účastníci celosvětového křesťanského setkání mladých lidí. Ti se o jeho návštěvě dozvěděli s předstihem několika málo minut.

„Je důležité, aby se taková setkání konala, a aby mladí lidé byli schopni v této těžké době nacházet hodnoty," řekl poté Kiska novinářům. Ze Slovenska zamířilo do Krakova na 4000 poutníků.

Pak zamířil Kiska na hrad Wawel, kde se zúčastnil slavnostního uvítání papeže Františka, kterého pak pozval na Slovensko, podobně jako to učinil už před rokem během návštěvy Vatikánu, kdy mu papež udělil osobní audienci.

Na pětimilionovém Slovensku se většina obyvatel sice hlásí ke katolické církvi, v letošních parlamentních volbách ale konzervativní Křesťanskodemo­kratické hnutí poprvé od pádu komunismu v někdejším Československu v roce 1989 nezískalo dostatek hlasů pro vstup do sněmovny.

Papež, který se dnes v rámci návštěvy Polska zúčastní právě Světových dnů mládeže, řekl během dnešní mše v Krakově, že chce otevřenější a skromnější církev. Na Světových dnech mládeže zůstane do neděle, kdy také jeho pětidenní návštěva Polska skončí.