„Turecko je důležité pro Evropskou unii a Evropská unie je důležitá pro Turecko. Oceňujeme úsilí a pokrok, které Turecko prokázalo v posledním desetiletí. Věříme, že v tomto směru bude Turecko pokračovat," řekl Kiska před novináři. Dodal, že by hodnocení Turecka mělo být podle Slovenska objektivní, a to na základě reálných změn, reforem a plnění kritérií pro členství v EU.

Ankara zahájila přístupová jednání s Evropskou unií už před deseti lety. Překážkou vstupu této země do EU ale je nedořešený spor okolo Kypru a také odpor vůči tureckému členství v některých významných evropských zemích.

Vízová povinnost

„Je pro nás velmi důležité, že nás Slovensko v rámci Evropské unie podporuje," řekl Erdogan na tiskové konferenci. Dodal, že by uvítal zrušení vízové povinnosti při cestování občanů Turecka do evropských států.

Oba prezidenti se také zabývali možnostmi prohloubení ekonomické spolupráce mezi Slovenskem a Tureckem. I z tohoto důvodu bylo do programu Erdoganovy návštěvy na Slovensku zařazeno podnikatelské fórum a podpis memorand o užší spolupráci mezi agenturami pro podporu zahraničních investic nebo mezi institucemi, které na Slovensku a v Turecku zastupují malé a střední podniky.

Turecko nepatří mezi hlavní slovenské obchodní partnery. Kiska ale upozornil, že obrat obchodu mezi oběma zeměmi stoupl za deset na šestinásobek a v roce 2013 dosáhl 1,4 miliardy eur. Erdogan bez bližších podrobností zmínil možnost spolupráce v energetice a obraně. Řekl také, že předchozí snahy o výraznější zvýšení vzájemného obchodu nenaplnily očekávání.

Turecko je pro Slováky druhou nejoblíbenější turistickou destinací. Ročně tam z pětimilionového Slovenska vycestuje více než 130.000 lidí.