Ten přitom podle něj byl relativně okrajovou událostí tragického období evropských dějin. Klaus to dnes řekl českým novinářům při státní návštěvě Rakouska, ve které pokračuje druhým dnem.

„Skutečně mě zlobí i nepřetržitá debata o odsunu poválečném. Musím říci, že prostě toto téma nemohu přijmout, o odsunu. Jsem ochoten přijmout téma debaty o nacismu, nacismu a Rakousku, Rakousku a druhé světové válce, odsunu. Ale pouze v tomto balíčku dohromady, a nikoliv si vytáhnout jednu relativně okrajovější událost celé této tragické epizody evropských dějin," řekl Klaus.

Začíná mít strach

Prezident vyslovil obavu, že český zájem v této věci po jeho březnovém odchodu z Hradu nebude nikdo silně hájit. „Musím říci to, co mně říká mnoho lidí a já jsem to opravdu odmítal, ale teď to začínám cítit. Kdo bude tak silně naše zájmy hájit po březnu 2013, to začínám mít trochu strach," poznamenal Klaus.

Sudetoněmecké krajanské sdružení v Rakousku (SLÖ) v úterý Klause obvinilo z pokračování údajné „šovinistické politiky genocidy" poválečného československého prezidenta Edvarda Beneše. O tomto vyjádření informovala agentura APA.

Zástupci vysídlených sudetských Němců vyčítají Klausovi trvání na takzvaných Benešových dekretech, které vytvořily právní základ k vyvlastnění sudetských Němců po 2. světové válce. Klaus podle nich svým dřívějším vyjádřením, že vysídlení sudetských Němců je „logickým důsledkem" nacistických zločinů, ukazuje, že žije v zajetí představy o kolektivní vině a logiky pomsty, kdy se zločin oplácí jiným zločinem.

Válečné zločiny

Rakouský prezident Heinz Fischer v úterý po jednání s Klausem uvedl, že by se neměly zavírat oči nad zločiny, které byly ve dvacátém století spáchány, i po konci druhé světové války. Každý zločin je třeba posuzovat jako zločin, je ale třeba vnímat i jeho historický kontext, míní Fischer.

Klaus se dnes ve Vídni setkal s předsedou vlády Wernerem Faymannem a spolu s Fischerem zahájil česko-rakouské hospodářské fórum. Jednání s rakouskými politiky a zástupci byznysu jsou podle Klause velmi pozitivní. Postěžoval si ale na chování zástupců rakouské strany Zelení při jeho úterní návštěvě parlamentu.

„Strana zelených vystupuje tak agresivním způsobem, na který jsem téměř už zapomněl, že je vůbec něco takového možné. Nemyslím si vůbec, že by v našem parlamentu, a čtyři roky jsem takto přijímal zahraniční delegace, že by jakýkoliv reprezentant politického klubu takhle agresivně hovořil s prezidentem cizí země," řekl Klaus. Dodal, že „zavilost" rakouských zelených v otázce Temelína, je "opravdu neuvěřitelná".

Klausovy návštěvy v úterý využilo několik poslanců za ekologickou stranu Zelení, včetně jejich spolkové mluvčí Evy Glawischnigové, a na rozvinutých plakátech podle agentury APA požadovali ustoupení od jaderné energetiky. Klaus ve Vídni v úterý prohlásil, že Česko nepodléhá iracionálnímu fanatismu, hodlá pokračovat v jaderné energetice a chystá se rozšířit jadernou elektrárnu Temelín.