"Hlavní odpovědnost za jeho smrt leží na vládě Malajsie, neboť občan KLDR zemřel v její zemi," uvádí se v prohlášení právního výboru severokorejského parlamentu zveřejněném agenturou. Malajsijské úřady podle Pchjongjangu provádějí vyšetřování plné "pochybností a sporných bodů" a pitva mrtvého, kterou provedly, je "nelegální a nemorální".

Čtěte také: Malajsie má další podezřelé z vraždy bratra Kim Čong-una, jeden je diplomat

Bratr severokorejského vůdce Kim Čong-nam byl patrně otráven 13. února na letišti v malajsijské metropoli Kuala Lumpuru, což vyvolalo diplomatický spor mezi oběma zeměmi. KLDR dosud neuznala, že mrtvým byl skutečně Kimův bratr a odmítá vlastní podíl na jeho smrti, o kterém jsou přesvědčeny jihokorejské tajné služby.

Pchjongjang dnes rovněž obvinil Malajsii, že je její vyšetřování pod vlivem znepřátelené Jižní Koreje.

Kim Čong-nam byl s největší pravděpodobností otráven jakousi jedovatou látkou, která mu byla nastříkána do obličeje, když minulé pondělí v Kuala Lumpuru čekal na svůj let zpět do Macaa, kde dlouhodobě žil. Jižní Korea z atentátu obvinila severokorejské agenty.

Nepřehlédněte: Favorizovaný Macron chce nafouknout věznice

Podle nahrávky z bezpečnostních kamer se z různých stran přiblížily k muži odpovídajícímu vzhledem Kim Čong-namovi dvě ženy. Jedna z nich pak Kimovi přidržela cosi pár sekund před ústy. Ženy se následně klidným krokem opět vzdálily. Kim Čong-nam poté odešel za zaměstnanci letiště, ukázal na oči a zřejmě žádal o pomoc.

Malajsijská policie po incidentu postupně identifikovala trojici podezřelých občanů KLDR, které zatkla či pozvala k výslechu. Úřady také již dříve zatkly dvě ženy, s vietnamským a indonéským pasem, a přítele jedné z nich. Velvyslanectví KLDR v Kuala Lumpuru vyzvalo k jejich okamžitému propuštění.