Severní Korea často pořádá tiskové konference se zadrženými cizinci, kteří při nich většinou čtou prohlášení, ve kterých přiznávají svou vinu a opěvují severokorejský politický systém. Mnozí zadržení poté, co se dostali na svobodu, uvedli, že je severokorejské úřady k vyjádření přinutily.

Během tiskové konference muž identifikovaný jako Ko Hjon-čchol řekl, že se omlouvá za zločin, který je "neodpustitelný". Třiapadesátiletý zadržený dodal, že se narodil v Severní Koreji, ale ze země utekl začátkem roku 2013 a usadil se v Jižní Koreji.

Podle jeho prohlášení ho později rekrutovala jihokorejská rozvědka na misi, při níž měl unášel děti z KLDR. Dodal, že byl zadržen 27. května na ostrově na řece Ja-lu (korejsky Amnokkang), která běží podél hranice mezi Čínou a KLDR.

Jihokorejské ministerstvo pro sjednocení vzápětí po zveřejnění obsahu tiskové konference KLDR kritizovalo za zneužití jihokorejského občana k propagandě a vyzvalo k jeho propuštění. Jihokorejská špionážní služba popřela, že má s mužem cokoli společného.

Zatím není jasné, zda a kdy ho severokorejské úřady hodlají postavit před soud. KLDR v současnosti zadržuje nejméně tři další Jihokorejce, dva Američany a jednoho Kanaďana za údajnou špionáž a další protistátní aktivity.