„Mám pocit, že tenhle člověk nás chce obelstít a nyní jen zkouší, jak pro sebe a svou špinavou politiku získat čas. Tohle ale nepřipustíme. A doufáme také, že EU zakáže Janukovyčovi a jeho zástupcům vstup na své území, dokud prezident skutečně nepodepíše stažení svých diktátorských zákonů," citovala agentura DPA z Kličkova příspěvku.

Sankcemi Kyjevu v případě nedodržení slibů zrušit kritizované zákony pohrozila řada evropských politiků. Jedním z posledních, kdo tak učinil, byl v úterý německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier. Ten ale zároveň varoval před tím, aby se s Ukrajinou jednalo na stejné úrovni jako s Běloruskem. Tento ukrajinský soused kvůli režimu autoritářského prezidenta Alexandra Lukašenka čelí řadě unijních sankcí.

Sporné zákony

Ukrajinský parlament nejdříve v úterý zrušil sporné zákony, které omezovaly svobody projevu a shromažďování a ve středu po dvanáctihodinovém jednání schválil amnestii pro stíhané protivládní demonstranty. Zatím ale není jasné, kdy prezident tyto zákony podepíše. V úterý navíc podal demisi premiér Mykola Azarov, kterou o pár hodin později Janukovyč přijal. To vše byly podmínky opozice, která nadále žádá odchod Janukovyče a vypsání nových parlamentních a prezidentských vo­leb.

Ukrajinou již více než dva měsíce zmítají demonstrace proti Janukovyčovi a jeho listopadovému rozhodnutí zastavit integrační proces s EU a místo k Bruselu se přiklonit k Moskvě. Po víkendovém vyhrocení situace se události v zemi uklidnily, opozice se ale i tak obává, že vláda nakonec sáhne po silovém řešení hlubokého státního rozkolu.