"Zvolit Klička navrhl dosavadní předseda Bloku Petra Porošenka Jurij Lucenko. Kličko se tvářil, jakoby ho Lucenkův návrh překvapil, a sjezd návrh podpořil," ironicky popsal situaci zpravodaj listu Ukrajinska pravda.

Porošenkův blok a Kličkova strana UDAR šly společně už do loňských parlamentních voleb. Ve sněmovně mají největší poslanecký klub.

V důsledku slučovacího sjezdu Kličko a ještě dalších 18 představitelů strany UDAR přešlo do uskupení nazvaného Blok Petra Porošenka Solidarita.

Většina křesel pro Porošenkovy lidi

V čele strany sice stojí Kličko, nicméně čtyři pětiny křesel ve vedení obsadili lidé z Porošenkovy strany. Místa na kandidátce pro říjnové komunální volby si mají rozdělit v poměru tři ku sedmi, v pěti regionech včetně Kyjeva půl na půl.

Spekuluje se, že k uskupení se ještě přidá Lidová fronta premiéra Arsenije Jaceňuka.
Podle politologů je cílem tohoto politického sjednocování zajistit Kličkovo znovuzvolení a kontrolu nad hlavním městem. Problémem je však propad popularity starosty a jeho strany, který Klička přiměl k hledání spojence: podle průzkumů UDAR podporují dvě procenta Ukrajinců, zatímco Blok Petra Porošenka skoro čtvrtina.

Místní volby se uskuteční 25. října. Hlasovat se však nebude na územích, které ovládají proruští separatisté.