Policie zveřejnila videozáběry, na nichž je zachycena například polonahá 14letá dívka pomalovaná zelenou barvou, ověšená výbušninami a se zraněnou nohou po střetu v Catatumbu v severovýchodní Kolumbii. Dívku ošetřili policejní zdravotníci.

Další postavou je 17letý mládenec, rovněž maskovaný, který odpálil výbušninu proti jednomu vojákovi a sám přitom zahynul. Na záběrech jsou i příslušníci vládních sil.

Velitel policie v departementu Norte de Santander Eliécer Camacho vysvětlil, že povstalci nezletilé ve venkovských oblastech podrobují tvrdému osmiměsíčnímu výcviku v takřka nelidských podmínkách.

Jeden z procesů spočívá v „posilování mozolu na chodidle, který simuluje podrážku boty; především jde o to, aby je nezranily trny, sklo a kamení a mohli se dostat co nejtišeji ke svému cíli, totiž zavraždění členů bezpečnostních sil".

Podle oficiálních statistik v letech 2002 až 2011 bylo demobilizováno 2962 nezletilých, kteří byli členy ilegálních ozbrojených skupin. Podle organizací pro lidská práva ale například v polovině desetiletí v řadách povstaleckých skupin v Kolumbii bojovalo na 11.000 dětí. Ministerstvo obrany dokonce uvádělo, že ve FARC tvořili nezletilí 40 procent ozbrojenců.

Nezletilými bojovníky byly z velké části tvořeny rovněž ultrapravicové polovojenské oddíly.

Policista Carlos José Duarte, který byl v dubnu spolu s dalšími devíti druhy osvobozen z rukou FARC, uvedl, že za 13 let svého zajetí děti jako bojovníky nespatřil. Podle něho ti nejmladší ozbrojenci měli 17 let a většina přes 20 let.

Nezletilí vstupují do povstaleckých hnutí většinou proto, aby získali finance pro své rodiny. Většina z nich se ale tohoto „přilepšení" nedočká.