Italové se radují jen z toho, že si ve srovnání s loňskem polepšili o sedm míst – jsou na 61. pozici. Nijak je nepotěšila skutečnost, že o jedno místo před nimi je komunistická Kuba. „Před deseti lety jsme se dostali na 41. místo, bylo to naše nejlepší umístění," konstatovala italská verze webu The Local. Upozorňují i na to, že korupce vede k nespokojenosti a ta posiluje extrémní názory. Server upozorňuje na celoevropský vzestup populismu, který se v Itálii projevil růstem Hnutí pěti hvězd pod vedením komika Beppe Grilla.

KRÁLOVA SESTRA JE PODEZŘELÁ Z KORUPCE

Radostí nejásají ani Španělé, kteří skončili na 41. příčce. Rvou vlasy, že se ve vnímání korupční atmosféry v Evropě řadí mezi nejprohnilejší státy. Především jim vadí, že jsou ve společnosti sultanátu Brunej a Kostariky. V souvislosti s údaji za rok 2016 jízlivě citují slova krále Filipa VI., který přede dvěma měsíci označil korupci za „metlu, se kterou musíme bojovat". Dodávají, že jeho sestra princezna Kristýna čelí jednomu z mnoha velkých korupčních skandálů. Španělé se utěšují alespoň tím, že zatímco vloni jim TI udělila 58 bodů ze stostupňové škály, v roce 2012 jich měli 65.

Nespokojení jsou kupodivu i Dánové, ačkoli vyhráli. Skóre 90 není podle dánského představitele TI Knuta Gotfredsena důvodem k jásotu. „Jedenáct procent poslanců parlamentu nepřiznalo vedlejší příjmy a činnosti," konstatoval.

Přečtěte si: Vnímání korupce? Nejlépe je na tom Dánsko, Česko si pohoršilo