Královna se podle Kuenssbergové vyjádřila ve prospěch takzvaného brexitu na soukromém obědě, který se konal před letošním červnovým všelidovým hlasováním, v němž Britové rozhodli o vystoupení své země z EU. Novinářka informaci o Alžbětině názoru předtím nezveřejnila, protože ji měla jen od jednoho zdroje.

"Při neformálním rozhovoru s jedním z mých kontaktů (mi) řekli: Víš co? V určitém okamžiku to vyjde najevo a já ti (to) říkám teď a nevím, jestli se toho BBC dotkne, ale královna lidem na soukromém obědě sdělila, že si myslí, že bychom z EU měli odejít," prohlásila Kuenssbergová podle serveru listu The Guardian. "Při tom obědě zřejmě řekla: Nevidím důvod, proč nemůžeme prostě odejít. V čem je problém?," dodala redaktorka s tím, že se jí ale informaci nepodařilo rychle nezávisle ověřit.

Přečtěte si: Kvůli brexitu odejdou z Londýna velké firmy, do Prahy spíše ne

O údajné královnině podpoře brexitu informoval už v březnu britský bulvární deník The Sun. Jeho tvrzení ale Buckinghamský palác odmítl jako zavádějící a na list si úspěšně stěžoval u britské novinářské asociace IPSO. The Sun přesto tehdy uvedl, že na své zprávě trvá. Odvolával se v ní na nejmenované zdroje, podle kterých královna nesouhlas s členstvím v EU vyslovila nejméně dvakrát za poslední desetiletí.

Čtěte také: Penze se zvýší, senioři a seniorky si přilepší průměrně o tři stovky