Mezi pozvanými je na 95 představitelů jednotlivých zemí včetně americké první dámy Michelle Obamové, brazilské prezidentky Dilmy Rousseffové, francouzského premiéra Jeana-Marka Ayraulta, italského prezidenta Giorgia Napolitana a prezidenta ČR Václava Klause. Na seznamu pozvaných je i ruský premiér Dmitrij Medveděv a německý prezident Joachim Gauck.

Královně pomáhali bavit hosty další členové královské rodiny včetně následníka trůnu prince Charlese a jeho manželky Camilly, jeho synů princů Harryho a Williama, kterého doprovázela jeho žena Kate.

Královna v projevu k hostům připomněla, že řada olympijských sportů má své historické kořeny v Británii. „A jako národ máme trvalou vášeň pro sport, stejně jako tradici fair play a přátelského smyslu pro humor," uvedla panovnice.

„Toto bude už třetí olympiáda v Londýně: můj praděd (Edward VII.) zahájil hry v roce 1908 ve White City, můj otec (Jiří VI.) v roce 1948 hry na stadionu ve Wembley a já budu mít dnes večer čest otevřít hry roku 2012 ve Stratfordu na východě Londýna," řekla Alžběta II, která uvítala shromážděné politiky a popřála jim a jejich zemím „úspěšné, příjemné a nezapomenutel­né hry".

Královna bude jedinou hlavou státu, která zahájí dvě olympiády. Jako oficiální hlava Kanady otevřela i olympiádu v roce 1976 v Montrealu.

Do olympijského parku již přicházejí desetitisíce diváků na slavnostní zahajovací ceremonii. Pochodeň s olympijským ohněm v pátek navštívila zámek Hampton Court u Londýna, včetně jeho slavného bludiště. Na královské veslici Gloriana pak pochodeň dorazila po Temži do Londýna a uzavřela 70 dní dlouhou cestu po Británii. Nyní čeká na londýnské radnici na ceremoniál.

Kdo s ní zapálí olympijský oheň je jedním z nejpřísněji střežených tajemství organizátorů her. Když se novinářiv pátek na tiskové konferenci zeptali tvůrce ceremoniálu Dannyho Boylea, kdo to bude, tak se jen dlouho smál.

Zahajovací ceremoniál budou sledovat nejen stamiliony lidí u televizí, ale také Britové po celé zemi u velkoplošných obrazovek. V Hyde Parku bude v pátek další koncert pod širým nebem, kde bude hrát například Snow Patrol, Stereophonics, Duran Duran a Paolo Nutini.

Zatím nebyly hlášeny žádné problémy s dopravou. Na Hyde Park Corneru pouze londýnští taxikáři protestovali proti zvláštním pruhům vyhrazeným jen olympijské dopravě.