Podle policie šlo o vraždu. Krejčíř se k tomu podle svého advokáta odmítá vyjádřit, napsal server.

Andrews byl kdysi obchodním společníkem a pozdějším rivalem majitele sítě striptýzových klubů Lollyho Jacksona. Ten byl zastřelen loni v květnu a jeho vrahem byla údajně někdejší Krejčířova pravá ruka George Smith, který pochází z Kypru, kde se prý nyní ukrývá, uvedl server.

Andrewsovo tělo se našlo u dálnice R59 nedaleko městečka Alberton východně od Johannesburgu. Policie sdělila, že podnikatel měl svázané ruce za zády a byl zastřelen zezadu do hlavy.

Pokud by se potvrdilo spojení mezi Andrewsem a Krejčířem, zvýšil by se podle Mail&Guardian Online na sedm počet lidí, kteří hrůzně a tajemně zemřeli od roku 2009 a kteří měli nějaký vztah s Krejčířem.

„Krejčíř odmítá odpovídat na všechny podobné otázky,“ reagoval prý Krejčířův advokát Eddie Classen na otázku, zda český podnikatel řešil při svém posledním hovoru s Andrewsem nějaký obchod a jaké povahy byl vztah obou mužů.

Údajně nesplatil dluh

S odvoláním na zdroj blízký vyšetřování server uvedl, že Andrews a Krejčíř vznášeli finanční nároky vůči Jacksonově pozůstalosti, kterou spravoval Iaan Jordaan, jenž byl nedávno také zavražděn. Krejčíř se podle zmíněného zdroje setkal v poslední době vícekrát s Andrewsem, který měl údajně finanční potíže. Podle všeho byl zabit poté, co nesplatil jistý dluh.

Mail&Guardian Online se prý také doslechl, že klub v johannesburském předměstí Cresta, který se stal kdysi předmětem právní bitvy mezi Andrewsem a Jacksonem, je nyní zastavárnou Money Point. Ta patří do obchodní sítě, kterou údajně kontroluje Krejčíř, dodal dnes jihoafrický server.

Jihoafrický deník Sunday Times o víkendu uvedl, že mu Krejčíř potvrdil, že spolupracoval s jihoafrickým právníkem Jordaanem, který byl nedávno zavražděn v Johannesburgu. Jordaan byl advokátem Jacksona. Podle listu byl Krejčíř po Jacksonově smrti Jordaanovým klientem a jeho prostřednictvím uplatnil pohledávku ve výši 11,5 milionu randů (asi 25 milionů korun), kterou prý vůči majiteli striptýzových klubů měl.

Radovana Krejčíře jihoafrické úřady již delší dobu stíhají kvůli údajnému podvodu. Je obžalován, že pomocí zfalšovaných dokladů přesvědčil pojišťovny, že se nachází v závěrečné fázi rakoviny, a že neoprávněně inkasoval pojistku asi 4,5 milionu randů.

Policie Krejčíře zadržela letos v březnu po razii v jeho domě na johannesburském předměstí Bedfordview, při které byl nalezen seznam osob považovaný za „seznam smrti“, tedy za soupis lidí určených Krejčířem k likvidaci.

Vraždy v Krejčířově okolí

Několik z lidí z Krejčířova okolí bylo v posledních letech zavražděno. První takovou obětí byl podle Mail&Guardian Online soukromý vyšetřovatel Kevin Trytsman, druhou podnikatel Uwe Gemballa, třetí Jackson, čtvrtou podnikatel Chris Kouremetis, pátou někdejší Krejčířův bezpečnostní poradce Cyril Beeka, šestou Jordaan a nyní přibývá vražda Andrewse.

České úřady Krejčíře obvinily z různých majetkových a násilných trestných činů. České policii podnikatel unikl při domovní prohlídce v roce 2005. V srpnu 2006 mu byl v Česku uložen první pravomocný trest – dva roky vězení s podmíněným dvouletým odkladem za to, že při dovozu luxusních mercedesů z Německa ošidil stát na daních a clu o téměř dva miliony korun. Loni v srpnu mu byl o šest měsíců na šest let vězení snížen trest za podvod s akciemi Teplárny Otrokovice.

Od roku 2007 žije Krejčíř v JAR; v témže roce Česko požádalo Jihoafričany o jeho vydání. Nynější proces v JAR, který má pokračovat 11. října a týká se údajného pojišťovacího podvodu, s českou žádostí nesouvisí.