Svědek Lucky Mokwena tvrdí, že Krejčíř v jeho přítomnosti požádal kolegu, aby mu zařídil obchodní schůzku s Motsepem. „Záměrem bylo sblížit se s ním, abychom ho pak mohli unést, přinutit zaplatit výkupné a pak ho zabít," tvrdí Mokwena.

Prohlašuje, že Krejčíř po něm chtěl, aby se vloupal do domu podnikatele Issy v Bedfordview, vykradl ho a Issu zabil. Mokwena provedl jen loupež, z domu ukradl mimo jiné peníze a dvě kila kokainu, ale vraždu odmítl. Za několik dní byl Issa zabit.

Krejčířův právník Cliff Alexander podle serveru Eyewitness News řekl, že Mokwenova obvinění vznesená proti Krejčířovi nejsou ničím novým a budou vyvrácena před soudem. Podle Alexandera učinil Mokwena svou výpověď proto, aby si zajistil svobodu.

Stávka ve věznici

Před soudem se dnes objevil Krejčíř a tři další obžalovaní. Zbývající se nemohl dostavit, protože personál věznice, kde je tento muž držen, stávkuje. Pětice čelí v případě vraždy Issyho devítibodové obžalobě. Prokurátor dnes řekl, že úterní konzultace právníků s klienty nebyly úspěšně dokončeny. Stání proto bylo odročeno na pondělí.

Issa, přezdívaný Black Sam (Černý Sam) nebo Cripple Sam (Mrzák Sam), byl považován za Krejčířova pobočníka a podle jihoafrických médií obchodoval s drogami. Prokurátor Lawrence Gcaba podle The Star tvrdí, že Krejčíř dlužil Issovi peníze a raději ho dal zavraždit, než aby mu je musel vracet. Čech jakoukoli vinu odmítá.

Obžaloba

Případ se před soud dostal loni v únoru, kdy soudce přijal obžalobu proti Krejčířovi. Krejčíř tvrdí, že Issu nezabil a že má na dobu vraždy alibi, neboť byl až do rána v baru, odkud odjel ke své známé. Také odmítá, že Issa byl jeho pobočníkem, a tvrdí, že ho znal jen od vidění.

Mokwena, který tvrdí, že se s Krejčířem seznámil přes jejich společného známého drogového dealera Glenna Agliottiho, prováděl podle jihoafrických médií pro Krejčíře vícero loupeží. Ještě před vloupáním do Issova domu mu prý Agliotti na žádost Krejčíře zadal, aby vnikl do bytu, kde v letech 2008 a 2009 žil německý podnikatel Uwe Gemballa, a ukradl tam počítač. Gemballovo tělo bylo nalezeno v říjnu 2010 nedaleko jihoafrické Pretorie.

Podle svědectví Mokweny měl Krejčířův gang v úmyslu též bombový atentát na jihoafrický berní úřad (SARS). Mokwena spojil Krejčíře rovněž se zabitím Zimbabwana Phumlaniho Ncubeho, jehož vraždu v roku 2013 si údajně Krejčíř objednal jako trest za donášení policii.

Krejčíř, jenž v roce 2005 uprchl z Česka před policejním vyšetřováním, žije v JAR od roku 2007 a od listopadu 2013 je ve vazbě. V JAR čelí řadě obvinění. Jediný případ, který v této africké zemi zatím dospěl k verdiktu, je pokus o vraždu, únos a obchod s drogami, za což Krejčíř dostal 35 let vězení. V Česku byl mezitím odsouzen k deseti a půl roku vězení za více než půlmiliardový daňový únik.