Erdogan podle Peskova v listu vyjádřil zájem na urovnání situace spojené se smrtí ruského pilota Olega Peškova, který byl po sestřelení letadla zabit palbou ze země. „Hlava tureckého státu v poselství vyjádřila svou hlubokou soustrast příbuzným ruského pilota a prohlásila ‚promiňte'," konstatoval podle ruské agentury Peskov.

Vztahy mezi Ruskem a Tureckem se po incidentu s letounem Su-24 ocitly na bodu mrazu. Rusko proti Ankaře vyhlásilo přísné sankce, turistický ruch mezi oběma zeměmi, z ruské strany tradičně velmi silný, na několik měsíců ustal. Zastaven byl i dovoz tureckých potravin a zemědělských produktů do Ruska.

Peskovovo prohlášení je překvapivé, protože turecké vedení se za listopadový incident odmítalo omluvit, což jen zesilovalo kritiku Moskvy. Sám Putin otevřeně prohlašoval, že sankce zrušeny nebudou, dokud se Ankara neomluví.

Erdogan podle Peskova v dopisu uvedl, že turecká justice stíhá muže, který je údajně podezřelý z podílu na pilotově smrti. Těla mrtvého se podle Ankary zmocnili příslušníci syrské opozice, od nichž je „s velkým úsilím" převzala turecká armáda a odvezla do Turecka. „Nikdy jsme si nepřáli sestřelit letoun náležející Rusku a vědomě jsme o to neusilovali," ujistil podle Kremlu Erdogan Putina.

„Říkám promiňte. Z celého srdce sdílím vaši bolest. Rodinu ruského pilota považujeme za tureckou rodinu. V zájmu zmírnění bolesti a způsobené škody jsme připraveni k jakékoli iniciativě," praví se údajně v dopisu.

Ankara potvrdila  žádost o odpuštění adresovanou Moskvě

Podle tureckého mluvčího vyjádřil Erdogan soustrast pozůstalým po ruském pilotovi, který byl loni zabit při sestřelení ruského letounu na syrsko-turecké hranici. Mluvčí uvedl, že Erdogan v dopise adresoval žádost pozůstalým o odpuštění.

Turecký prezident vyzval šéfa Kremlu k obnovení „tradičně přátelských" vztahů mezi oběma zeměmi, uvedl mluvčí. Oba státy se podle něj dohodly, že přijmou kroky nezbytné k okamžitému zlepšení styků. Chtějí spolupracovat při řešení regionálních problémů a společně bojovat proti terorismu.

„Doufáme, že nám rodina sestřeleného ruského pilota odpustí," napsal turecký prezident do Moskvy.